{ "title": "Ameliyatla Diş Çekimi", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/Ameliyatla-Dis-Cekimi-91.jpg", "date": "20.01.2024 14:16:20", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Ameliyatla diş çekimi, Ameliyat doktorun hastanın bir yerini kesme, hastadan parça alma ve kestiği yeri dikme veya yaralanma gibi olaylarda kesilen yerleri dikme yolu ile gerçekleştirdiği operasyona denir. Diş ise tüm canlılarda ve insanlarda çene kemiklerinin üstüne dizilmiş olan, çiğneye, ısırıp koparmaya yarayan küçük ak renkli ser ve sivri organların her birisine verilen addır. Ameliyatla diş çekimi birden farklı sebeplerden gerçekleşebilir. Bunların başında yirmilik dişlerin yarı çıkmış halleri veya apseleşmiş halleri gelir. Bunların dışında çürüyen ve kırılan dişlerde aynı şekilde ameliyat ile alınabilen sorunlu dişler arasında yer alır.

Ameliyatla diş çekimi

Gömülü diş çekimi: Birçok insanda fazla dişlerin ana dişlere bası yapması veya gömülü bir şekilde kalmasından kaynaklı olarak karşımıza çıkar. O nedenle de bu tür dişlerde ameliyatla müdahale gerçekleştirilir. Birçok yeni yetişen çocukta ve ergende görülen bu durumlar özellikle yirmilik dişlerin çıkması ile meydana gelen durum ile karıştırılmamalıdır. Yirmilik dişler birçok insanda fazla olarak görülür. O yüzdende yirmilik dişler genellikle ameliyatlar ile alınır. Günümüzde birçok insanda çene yapısı gitgide küçülmektedir. Buna bağlı olarak da dişlerde bir çarpıklık meydana gelmektedir. Bu çarpıklık hem diş sağlığı hem görsellik hem de diş eti sorunlarına yol açmaktadır. Genellikle fazla veya gömülü olan dişlere uygulanan ameliyat operasyonları bir çene cerrahı tarafından yapılması gereken bir ameliyattır. O nedenle de işlemi gerçekleştirecek doktorların çene cerrahi uzmanı olması çok önemlidir. Böylelikle ameliyatla gerçekleştirilen diş çekme işlemlerinde çeneye zarar vermeden işlem gerçekleştirilmesi daha olumlu sonuçlar verir.

Ameliyatla diş çekimi nasıl olur?

Öncelikli olarak bu tür bir diş operasyonunda ilk yapılması gereken panoramik röntgendir. Dişin yapısı ve duruşu röntgen sayesinde belirlenerek çeneye bağlantısı değerlendirilir. Panoramik röntgende dişin gömülü olma şekli pozisyonu, çevresindeki tehlikeli anatomik yapısı ve bölgenin simetrik şeklinden faydalanılır. Günümüzde artık gereken durumlarda üç boyutlu diş tomografisi çok kolay olduğundan bu işlem ile dişin bütün çevresi ve yapısı kesinleştirilerek ameliyatla diş çekme işlemleri gerçekleştirilir.

Gömülü dişlerin duruş yapısı yapılacak olan ameliyat kesinin nereden açılması gerektiğini belirlemede önemlidir. Böylelikle gerçekleştirilecek kesi ile gömülü olan diş rahatlıkla çıkartılarak kesi yapılan yer dikiş atılarak kapatılır. Daha sonrasında ameliyatın bitmesi ile ortalama olarak üzerinden altı saat geçmesinin ardından ağızda gargara ve ilaçlar ile kesi yerinin temizlenme işlemleri gerçekleştirilir. Genellikle gömülü dişlerde uygulan ameliyat işlemi bazen kolay bazen de zor zamanlar geçirilmesine neden olabilir. Bu durum tamamen gömülü dişin duruş pozisyonu ve şekli ile alakalı bir durumdur. Ameliyattan sonraki iyileşme sürecinde hastanın esneme hareketlerinden uzak durması ve ağzını çok fala açıp kapamaması gerekir. Böylelikle uygulanan kesi işleminin iyileşme süresi daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilir. Sağlıkla kalın.
" } ] }