{ "title": "Azı Diş Çekimi", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/Azi-Dis-Cekimi-45.jpg", "date": "21.01.2024 17:17:27", "author": "Soner Bahsi", "article": [ { "article": "Azı Diş Çekimi, Diş ağrısının ve dişle ilgili her türlü sıkıntının ne derece sancılı ve ağır geçtiğini hepimiz biliriz. Birçok kişi diş ağrısının ne kadar zor olduğunu da defalarca anlatır. Bu gerçekten de böyledir. Dişler bizim sadece yemek yememize yaramaz. Tüm sağlık sorunlarının da başında gelmektedir. Mide rahatsızlıkları ağız ve boğazda oluşan birçok sorunun temelinde de yine dişler yatmaktadır. Öyle ki diş sağlığı kalbi bile etkilemektedir.

Azı Diş Çekimine Yol Açan Unsurlar

Genellikle diş temizliğinin ihmal edilmesi, beslenme ve yanlış fırçalamaya dayalı olarak diş rahatsızlıkları ortaya çıksa da genetik olarak da diş hastalıkları aktarılmaktadır. Dişte oluşan basit düzeydeki rahatsızlıklarda genelde ilaç kullanımı önerilmektedir. Biraz ileri düzeye ise dolgu ya da kanal tedavisi başvurulan yöntemlerdendir. Fakat diş tamamen kaybedilmişse ya da diğer dişlere zarar verecek boyuta ulaşmış ise bu daha tehlikelidir ve mutlaka dişin çekilmesi gerekecektir.

Dişlerimizin yapısını düşündüğümüzde azı dişler besinlerin koparıldıktan sonra ısırarak öğütülmesine ve beslenmeye katkısı olur. 16 tane azı dişimiz vardır ve bunların 8 tanesi alt çenede 8 tanesi ise üst çenede yer almaktadır. Bu dişler beslenmede çok önemli role sahiptir. Fakat ağız kısmının gerisinde kaldığında çoğu zaman dişlerdeki yemek kalıntılarının burada kalarak kötü koku oluşturmasına ve dişlerin çürüyerek çekilmesini gerektirmektedir. Özellikle yirmilik dişler de bu gruba dahildir. Çekildikten sonra ilk gün çok fazla ağrıya neden olmakta hatta kulağa ve başa da ağrı yapmaktadır. Fakat dişlerinizde ağrı varsa ve çekilmesi gerekiyorsa bu ilk günün ağrısını göze almalı ve mutlaka geç olamadan dişlerinizi çektirmelisiniz. Tabi ki kimse gerçek dişini kaybetmek (Çektirmek) istemez fakat son çare buysa diğer dişlere de zarar vermeden bu stresten kurtulmalısınız.

Azı Diş Çekimi Sonrası Ne Yapmalıyız?

Azı dişinizi çektirdikten sonra doktor oraya pamuk bastıracaktır. Bir süre pamuk orada kalsın. Ardından ise pamuğu çıkardıktan sonra asla başka bir pamuk yerleştirmeyin. Mümkünse kanı tükürün sürekli ve kurumasını bekleyin. Eve geldiğinizde ağrınız olacak fakat sakin olmaya mümkünse biraz uyumaya çalışın. Ertesi güne kadar ağrınız hafifleyerek kesilecektir. İlk iki gün yumuşak ve çok sıcak ya da çok soğuk olmayan yumuşak gıdalar tüketin. Sert gıdalar yaranızın kanamasına yol açar. Dişinizde sanki kırılıp kalmış gibi bir beyazlık ortaya çıkar fakat panik yapmanıza gerek yok zamanla burada bulunan kemik kapanacaktır.
" } ] }