{ "title": "Bebeklerde Diş Eti İltihabı", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/bebeklerde-dis-eti-iltihabi.jpg", "date": "19.01.2024 10:52:18", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Bebeklerde Diş Eti İltihabı, Sağlık alanında her vakit olduğu gibi diş eti iltihabında da tedavi yapmaktan ziyade koruyucu önlemlere önem vermek gerekir. Çoğunlukla anne adayından başlayıp gebelik zamanı boyunca anne ve bebeğin ergenliğe kadar düzenli bir şekilde diş hekimi kontrolü, bu mevzuda eğitilmesi, ağız ve diş sağlığı mevzusunda bilgilendirilmesi ve doğru olan alışkanlıkların edinilmesini sağlamak ile diş ve diş eti hastalıklarından korunması mümkün olabilir.

Ağız ve diş sağlığını ilgilendiren problemlerde erken tanı ve tedavinin başarı şansı daha fazladır. Küçük olan yaşlarda başlayan diş fırçalama alışkanlığı, doğru beslenme, düzenli olarak diş doktoru kontrolü ve koruyucu diş tedavileri sayesinde problemlerin meydana gelmesi ve azaltılması sağlanabilir. Bebeklerde bulunan ağız ve diş bakımı süt dişlerinin çıkması ile başlamaktadır. Bu sebeple ilk süt dişleri görülmeye başladığı zaman, bebekler diş doktoruna götürülmelidir.

Diş eti iltihaplanması ve diş çürüklerinden korunmak için bebeklerin devamlı kontrol altında tutulması ve ağız diş bakımına önem verilmesi gerekmektedir. Diş eti ve dişlerde bulunan problemler hayat boyu etkili olacağından dolayı, alınacak olan koruyucu önlemlerin hayat boyu sürdürülmesi gerekir. Bebeklerin ve çocukların diş eti kenarı anatomik bakımdan yetişkinlere nazaran daha bombeli yapıda olduğundan dolayı, temizliğine daha çok özen gösterilmesi gerekmektedir. Çünkü yedikleri besinler çoğunlukla yumuşak olduğundan bu kısımda birikerek, diş eti iltihaplarına sebep olabilir. Bu sebeple bebeklik döneminden başlayarak ağız ve diş bakımına özen gösterilmesinde yarar bulunmaktadır.

Bebeklerde diş eti iltihabı ve diş çürüklerinin önlenmesi için yapılması gerekenler. Şeker içeriği bulunan besinlerin ve ilaçların dikkatsiz bir şekilde kullanımı erken zamanda diş çürükleri ve diş eti iltihaplarına sebep olabilir. Biberon ile verilen besinlerin içine bal, şeker, reçel şeklindeki tatlı olan ürünler konulmamalıdır. Gece beslenmesinde biberonun içine tatlandırıcı konmasa bile, yalnızca inek sütü de diş çürüklerine sebep olabilir. Bunlar ilerlediği zaman diş eti iltihaplarına sebep olabilir. Aynı biçimde anne sütü alan bebeklerde sütün içeriğinde bulunan şekerin etkisinde kalabilir. Bu sebepten dolayı bebeklerde ilk süre süt dişleri anne tarafından yumuşak bir fırça veya nemli olan tülbent ile gece uyumadan önce, gece beslenmesinin ardından macun kullanılmadan temizlenmelidir.

Bebeğe bakan insanlar diş çürüklerinin ve diş eti iltihabının bulaşıcı etkisi sebebi ile kendi ağızlarında bulunan mikropları bebeğe geçirmemek için, bebeğin kaşığını kesinlikle kullanmamalıdır. Bebekler ara öğünlerde içinde şeker ve karbonhidrat bulunan besinleri fazla yerlerse, bu dişleri ve diş eti bakımından sakıncalı olur. Bu sebeple beslenme neticesinde özellikle su içmeleri sağlanmalıdır. Bebekler süt dişlerini sürerken oldukça iştahsız, huzursuz olurlar. Bu zamanda diş eti kaşıntıları bulunduğu için ellerini ve buldukları diğer şeyleri ağızlarına götürme ihtiyacı duyarlar. Bu zamanda ağızlarına götürdükleri her şeyin hijyen olmasına dikkat etmeli ve mümkün ise temiz bir şeyle diş etine masaj yapılmalıdır.

Herkeste olduğu gibi bebeklerde de diş eti iltihabının önüne geçilmesi için dişlere yapılacak olan etkin bir bakım ve temizlik ile oluşur. Bu sebeple süt dişlerinin her gün iki kez diş macunu kullanmadan yumuşak bir fırça ile veya nemli olan bir tülbent kullanarak temizlenmelidir. Özellikle gece beslenen bebeklerin ağız içi ve dişleri temizlenmeli, bu yapılamıyor ise mutlaka beslenmenin ardından bebeğe su içirilmelidir.
" } ] }