{ "title": "Bebeklerde Diş Eti Kanaması", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/bebeklerde-dis-eti-kanamasi(1).jpg", "date": "19.01.2024 10:57:31", "author": "yaşar bahşi", "article": [ { "article": "
Bebeklerde Diş Eti Kanaması, Bebeklerde diş çıkarma dönemleri her ne kadar değişkenlik gösteriyor olsa da genel anlamda diş çıkarma süreleri aynıdır. Normal olarak bir bebek 6.- 7. Ayda diş çıkarmaya başlamaktadır fakat kimi bebekler 3. Ayda diş çıkarabiliyorken kimi bebekler ise 12. Ay ve hatta daha sonrasında çıkarabilmektedir. Normal diş çıkarma döneminde bebeklerin çıkardığı dişler ve bu çıkarılan dişlerin diş tipleri şu şekilde sıralanabilir:
Çocuklar diş çıkarma dönemlerinde birtakım belirtiler gösterebilmektedirler. Genel olarak her bebekte aynı belirtiler eşliğinde diş çıkma durumu gözlenmekte olsa da en bilinen belirtiler; salya akıtma, diş eti kaşınması nedeni ile ellerini veya başka çizimleri ağzına sokma durumları, huysuzluk, ağrı nedeni ile uyku düzensizliği bunlardan en çok görülen ve yaşanan belirtisel rahatsızlıklardır. Kimi bebeklerde ise diş eti kanaması yaşanmakta olduğu gözlenmiştir. Bebeklerde diş eti kanaması bazen, ön dişler dediğimiz yani santral dişlerde görülüyorken diğer diş etlerinde diş çıkarma evresinde yaşanmayabiliyor. Bebeklerde diş eti kanaması döneminde anne ve babalar endişe ile hekim başvurusunda bulunmaktadırlar. Her ne kadar hekim müdahalesi doğru olsa da endişe edilecek bir durum olmadığını hekimler ve uzmanlar belirtmektedirler. Bebeklerde diş eti kanaması, yetişkin kanamaları gibi akışkan değildir. Bu tür kanamalar deri altında mavimsi noktacıklar şeklinde görülür.

Bebeklerde Diş Eti Kanamasında İlk Müdahale

Bebeklerde diş eti kanamasında uygulanması gereken yöntem buzlu pamuk yöntemidir. Buzlu pamuk yöntemi, bebeğimizin ağzının içerisine sokup diş etinde gezdirebileceğimiz büyüklükte olan sterile edilmiş pamuk parçalarının buzlukta yaklaşık 1 saat tutulması sonucunda oluşturulan bir müdahale şeklidir. Yaklaşık 1 saat buzlukta tutulmuş olan pamuklarımızı ellerimizin temiz olduğundan emin olarak bebeklerimizin mavi noktacıklar şeklinde diş etinde oluşan kanama bölgesine tahriş edecek düzeyde olmadan tampon uygulama yaparak gezdirilmelidir. Dikkat edilmesi gereken husus uygulama esnasında sıkça pamuk değiştirmemiz olmalıdır. Bu durum nemlenen pamuğun elimizden kayıp olası bir tıkanma durumunun önüne geçerek, bizi sorundan korumaktadır ve aslında sıkça değiştirmemizin diğer bir nedeni ise buzlu pamuk kanama olmuş olan diş etinin agrısını azaltır ve diğer kanama durumlarını önlemekte olduğu için buzlanma durumunu kaybetmiş pamuk geçi tedavi sağlayacağından dolayı uygulama esnasında sıkça buzlu pamuğu değiştirmemiz daha doğru ve mantıklı olacaktır.
Bu metodu evde tüm anne babalar uygulayabilirler. Diğer yönden ise birtakım pediyatrik kremler veya pomatlar mevcuttur diş eti kanaması yaşayan bebekler için. Ancak çoğu anne baba heniz yaş almamış olan bebekler için kimyasal kullanımını doğru bulmazlar. Bu nedenle buzlu pamuk uygulamasını rahatlıkla ve güven ile uygulayabilmektedirler.
" } ] }