{ "title": "Çocuklarda Diş Ağrısı", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/cocuklarda-dis-agrisi.jpg", "date": "19.01.2024 03:37:25", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Çocukların diş ağrısı, dişlerin normal dişlere nispeten fazla organik madde içermeleri nedeniyle oluşmaktadır, bu sebeple çürümeye daha yatkınlardır. Çocuklar, çürüğün erken çağında görülen sıcak olan olmayan hassasiyeti ve hafif ağrı benzeri sinyalleri vaktiyle yorumlayamazlar. Fakat dayanılamayacak denli ağrı olmasında değişiklik ederler ki bu vaziyette çok fazla geç kalınmış olabilmektedir. Çocuklar ağız bakımına yetişkinler denli ilgi edemezler. Çocuğun el mahareti, merakı ve ebeveynin davranışı diş fırçalama alışkanlığını belirler. Bilhassa annelerin sık sık yaptığı bir yanlış da emzik veya biberonu şeker, reçel vb. Benzeri gıdalara batırarak çocuklara vermeleri veya uyku içlerinde şekerli süt, meyve suyu benzeri gıdalara alıştırmalarıdır. Böylelikle beslenme düzensizliğinden ötürü dişler çürümeye yatkın duruma gelmektedir.

Çocuğun ağız büyüklüğüne uyumlu, narin ve naylon kıllardan üretilmiş diş fırçaları kullanılmalıdır. Katı fırçalar dişleri aşındıracağı amaçlı tüketimi uyumlu değildir. Eskimiş bir süpürgeyle süpürme işlemi nasıl yapılamazsa, eskiyen bir fırçayla da dişler fırçalanamaz. Fırça kılları aşınır aşınmaz kesinlikle değiştirilmelidir.

Çocuklarda hangi diş macunu ne denli kullanılmalıdır?

Bebeklik çağında ve üç yaşına denli çocuklarda diş macunu tüketimi önerilmez. Diş macunu kullanımına üç yaşından ardından başlanmalıdır. Fakat reklamlarda meydana geldiği benzeri, 1/2 parmak değil, fırça üst kısmına sıkılan mercimek denli macun fırçalama amaçlı yeterlidir olacaktır. Macun kullanımına başlandığı dönemde piyasada yer alan florürlü diş macunlarından rastgele bir tanesi seçim edilebilir. Fırçalama işleminde macundan çok fazla gösterişli bir fırçalama işleminin mühim meydana geldiğini unutmamak gerekir.

Çürük oluşumu engellenebilir mi?

Çürüğü tamamıyla engelleyebilecek bir aşı veya ilaç şimdilik geliştirilemedi. Fakat, çürük sayısını azaltmaya karşı birtakım gerekli malzemeler son zamanlarda kullanılmaktadır, bunlardan birisi; \"fissür örtücü\" dediğimiz malzemedir. Diş çürükleri çoğunlukla azı ve küçük azı dişlerinin, çiğneyici yüzlerinde yer alan \"fissür\" ismi verilen oluklarda başlar. Bahsettiğimiz malzemeyle olukların üzeri kapatılıp, o bölgeye mikrop, yiyecek artığının sızması engellenerek çürük başlaması önlenir. Çürüğü engellemenin farklı bir yolları da dişlerin çürüğe karşın direncini artırmaktır.

Süt dişlerinin önemi nedir?

Süt dişlerinin birinci misyonu çocuğun düzgün beslenmesini sağlamaktır. Bununla Birlikte konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Bunların yakınında aşağıdaki benzeri bir imaj, hiç kişinin çocuğunda görülmesi istemeyeceği önemli estetik sıkıntılara yol açmaktadır. Süt dişleri kapladıkları sahası kendilerinin mahalline gelir meydana gelen daimî diş amaçlı korumakta ve daimî diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar.

Süt dişlerindeki çürükler iyileştirme edilmeli mi?

Tedavi edilmeyen süt dişi çürükleri, ağrı, berbat koku, çiğneme zorluğu, beslenme bozukluğu ve çirkin görüntüye neden olabilir. Bu dönemdeki iyileştirme edilmeyen diş bozuklukları, ileride diş çarpıklığı, çene gelişiminde sorun ve genel sıhhat problemlerine (Romatizmadan kalp rahatsızlıklarına denli) sebep olabilecektir. Buna bağlı olarak süt dişlerindeki çürükler, \"nasıl olsa yenileri gelecek\" yanılgısına düşmeden iyileştirme edilmelidir.

Çocuklarda diş yaralanmaları

Çocuklarda dişlerin kayıp gördüğü ilçelerde zaman kaybetmeden müdahalede bulunulmalıdır. Gerçek teşhis konması çok fazla mühimdir.

Bebeklerde ağız bakımı nasıl yapılır?

Bebeklerin, en azından önce 4 ay kadın sütü ile beslenmeleri ağız etrafındaki narin doku ve kas fonksiyonlarının normal gelişmesini sağlayacaktır.

Çocuklarda diş fırçalama ne zaman başlamalıdır?

Bebek 6-8 aylıkken, (Başka bir deyişle önce dişler ağızda göründüğünde) temizleme işlemi başlamalıdır. Sabah kahvaltısı sonrasında ve gece yatmadan daha önce dişleri (En azından çiğneme yüzeylerini) temiz bir tülbent veya gazlı bezi ıslatarak silmek, temizlemek yerinde olabilir.

" } ] }