{ "title": "Çocuklarda Diş Eti Şişmesi", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/Cocuklarda-Dis-Eti-Sismesi-69.gif", "date": "19.01.2024 10:26:14", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Çocuklarda Diş Eti Şişmesi, özellikle bebeklik döneminde dişlerin çıkmaya başladığı dönemde diş etlerinin şişmesi anne babalar için uykusuz geceler ve ateşlenen sürekli ağlayan bebekler demektir, buna rağmen çocuklarda diş eti şişmesi her zaman bu kadar masum olmayabilir. Özellikle çocukların dış dünyaya açıldığı ve beslenmelerinde çeşitlilik gösteren döneme girildiğinde ağız ve diş bakımı ihmal edilir ise diş eti şişkinlikleri birtakım ağız ve diş hastalıklarına delalet olabilir. Çocukların mutlaka yılda bir kere diş hekimi kontrolüne gitmesi gerekir. Bunun yanı sıra beslenme şekli ve günlük ağız bakımı da diş sağlığı açısından son derece önemlidir.

Çocuklarda Diş Eti Şişmesi Ne Anlama Gelir

Çocukların ağız sağlığı en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden biridir. Özellikle süt dişleri henüz dökülmemişken çocuklara 2-3 yaş arasında mutlaka günlük ağız bakım alışkanlığı aşılanmalı ve sürekli gözetim altında tutulmalıdır. Süt dişleri zayıf yapıları sebebi ile çok kolay çürümeye ve kırılmaya meyillidirler. Genellikle anne babalar nasıl olsa dökülecek düşüncesi ile süt dişlerinin bakımını yeterince önemsemezler fakat diş minesinde oluşacak çatlaklar ve dişte oluşacak çürükler, diş eti şişliklerine ve beslenme zorluklarına sebep olabilir. Özellikle gelişim dönemindeki çocuklar diş eti şişliği yaşarlar ise beslenmek istemeyecek ve yeterli beslenemeyen çocukların gelişim süreci olumsuz etkilenecektir.

Diş eti şişliği genellikle kötü beslenmeden ve ağız bakımının ihmal edilmesinden kaynaklanabilir. Özellikle asitli gıdalar ve sık tüketilen karbonhidratlar yeterli ağız bakımı sağlanmaz ise diş çürüklerine ve diş eti iltihabına sebep olurlar. Diş eti iltihabı diş eti şişmesine ve ağrıya sebep olacaktır. Diş eti şişliği hissedildiği anda diş hekimine başvurulmalı ve mutlaka kontrol ettirilmelidir.

Çocuklarda diş eti şişkinliği her zaman çok masum değildir. Lösemi ya da Akdeniz anemisi gibi hastalıkların belirtileri arasında diş etlerinde şişkinlik ve kanama vardır. Bu sebeple diş etinde fark edilecek renk değişiklikleri ve şişlikler mutlaka bir iş hekimine gösterilmeli ve tam kan sayımı mutlaka yapılmalıdır. Diş eti şişkinliği diş ve diş eti hastalıklarından kaynaklanıyor ise diş hekimi bunu kolayca tedavi edecektir.

Diş bakımı özellikle ilk diş çıktığı andan itibaren başlamalı ve çocuğa olabildiği kadar erken aşılanmalıdır. Bebeklik döneminde ilk dişler çıkmadan önce diş etleri şişebilir ve ağrılı ateşlere sebep olabilir, bu dönemlerde çocuğu rahatlatmak ve anne babayı rahatlatmak için halk arasında diş etlerine sürülmesi için birçok öneri verilebilir. Bu tip geçici ve çoğu zaman kötü sonuçlanacak yöntemlere başvurmak pek doğru olmaz özellikle bir diş hekimine ya da çocuk hekimine danışılabilir. Diş etini rahatlatan jeller eczanelerden alınarak kullanılsa da bu pek tercih edilen bir yöntem olmadığı gibi genellikle önerilmez. Ateş aşırı yükselirse ateş düşürücü verilebilir. Fakat bunun dışında dişin doğal çıkış sürecine müdahale edilmemesi gerekir.
" } ] }