{ "title": "Diş Ağrısı Nasıl Geçer", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/dis-agrisi-nasil-gecer.jpg", "date": "21.01.2024 12:37:51", "author": "Fatma Kaya", "article": [ { "article": "
Diş ağrısı nasıl geçer, sorusundan önce diş ağrısına sebep veren şeyleri bilmekte fayda vardır. Zira ağrıya sebep olan sorunu bilmek çözümü için ilk adım olacaktır. Diş ağrısı birden başlayabilen bir ağrıdır. Yenen herhangi bir tatlının yahut soğuk-sıcak bir içeceğin tetikleyebileceği gibi birden beliriverir. Bunun sebebi ağrıyan dişin belli yahut henüz fark edilemeyen bir sorunu olmasıdır. Ağrıyı uzun süre çekmek yerine imkân bulunduğu an bir diş hekimine görünmek lazımdır. Gerekli tedaviden ve ilaç kullanımından sonra dişte bir problem kalmayacaktır. Fakat gece gibi doktora gitmeye uygun olunmayan vakitlerde başlayan ağrıyı biraz olsun hafifletmek için bazı maddi ve manevi yöntemler mevcut. Bu uygulamalar ağrıyı tamamen geçirmese de azalmasına yardımcı olacaktır. Ağrı kesiciler diş ağrılarının bazılarında etkili bir çözümdür. Fakat apse gibi durumlarda ağrı kesicilerde fayda etmeyebilir. Dişe ağrı veren nedenlere göre uygulanan yöntemlerde bu sebeple elbette değişecektir.

Diş ağrısı neden olur?
Diş ağrısı nasıl geçer?

Dişler için en önemli şey temiz tutulmasıdır. Ağrı sırasında da dişleri fırçalamak, ağrıya ilk müdahale olarak düşünülebilir. Eğer diş çürükse ve kırılmışsa fırçalayarak içerisine girmiş besinlerden arındırılır. Daha sonra tuzlu su ile gargara yapılır. Ağrı devam ediyorsa sirke ve su aynı oranda karıştırılır ve tekrar gargara yapılır. Çürük olan yere ezilmiş sarımsak koymak da zonklayan ağrıyı dindirmeye yardımcı olacaktır. Kaplamasız çürük diş için bir diğer gargara suyu ise karanfilden. 10 adet karanfil bir havan yardımıyla dövülür ve yarım su bardağı ılık suyun içerisine atılır. Bir müddet demlendirdikten sonra bu su ile ağız çalkalanır.

Eğer ağrıyan diş dolgulu veya kaplama ise ağrıyan yanağa soğuk kompleksler yapılır. Soğuk su ile gargara yapılarak ağrılı bölge geçicide olsa uyuşturulabilir. Ağrı kesici hap kullanmak ağrıya etki edebilir. Diş apseleri için ağrı kesiciyle birlikte uygun bir antibiyotik kullanılmalıdır. Ağrıyan dişe doktorun da bir müdahalesi söz konusu olmadığından bir haftalık bir ilaç kullanımı için reçete yazacaktır. Evde daha önceden duyulup bilinen yahut diş için kullanılan ilaçlar varsa tok karnına alınmalıdır.

Diş ağrısına iyi gelen bitkiler nelerdir?

Karanfil: Karanfilin lokal anestezi gibi ağrı kesici özelliği vardır. Karanfil suyu ile gargara yapılır. Daha çabuk ve etkili bir yöntem için karanfil yağı kullanılır. Bir pamuğa dökülen karanfil yağı ile ağrıyan diş ovalanır.

Cayenne biberi: Acının ağrı kesme özelliği biraz ironik olsa da biber ağrı üzerinde etkilidir. Biraz sıcak suyun içerisine birkaç tutam biber atılır ve demlendirilir. Daha sonra bir parça pamuk bu suya batırılıp doğrudan dişe bastırılır.

Zencefil: Kullanılması biber kadar dikkat isteyen bir bitki. Diş etine temas ettirilmeden direk dişe uygulanması gereken bir kür. 1 tutam toz zencefil bir-iki damla ılık su ile krem kıvamına getirilir. Bir pamuk yardımıyla ağrıyan dişin üzerine konur. Kırık dişlerde etkilidir.

Zerdeçal: Bitkisel diş macunlarında da rastlanıldığı üzere diş için faydalı bir bitkidir. Bir çay kaşığı zerdeçal ılık su ile krem haline getirilir ve diş ovulur.

Sarımsak: Sarımsağın antibiyotik özelliği olduğu bilimsel olarak kabul edilmiştir. Özellikle apseli ve kırık olan diş ağrılarında etkilidir. Sarımsak ağrı kesici gibi yutulabilir. Dövülüp bir pamuk yardımıyla ağrıyan dişin içerisine konulabilir.

Nane: Diş macunlarında rastladığımız bir diğer bitki de nanedir. Nanenin baş ağrısı, mide ağrısı, grip, gibi birçok rahatsızlığa şifa yönünden etkisi vardır. Anti bakteriyel özelliği vardır. Mutfakta genel tüketilen bir baharat olduğundan her evde bulunması mümkündür. Diş ağrılarında kaynatılıp gargara yapılabilir. Apseli durumlarda faydalıdır.

Diş ağrısı için okunacak dua

İlaç ve pratik yöntemleri yaparken manevi desteği de eksik etmemek lazımdır. İnançlı insanlar tüm ilaç vesileleriyle birlikte şifayı Allah'tan umar ve beklerler. Diş ağrısına Peygamber efendimizin de uyguladığı bir dua vardır. Bu duayı okurken, sağ elin avucu yanağa yahut şehadet parmağı ağrıyan dişin üzerine konur. 3 kere euzu besmele çekilir ve dua çokça zikredilir.

Dua: ''Min şerri ma ecidü min vecei haza'

Anlamı: Şu an hissettiğim tüm ağrı ve acıların şerrinden Allah'ın yüce olan kudretine sığınırım.

Diş ağrısı gibi vücutta bulunan tüm ağrılar için Allah'ın 99 isminden olan 'Ya Şafi' ismi de devamlı zikredilmesi gereken şifalı dualardandır.
" } ] }