{ "title": "Diş Bakımı", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/dis-bakimi.jpg", "date": "21.01.2024 20:25:23", "author": "Mehmet Dal", "article": [ { "article": "Diş Bakımı, Günlük yaşantımızda dişlerimize bakım yapmak için bazen 5 dakika ayırmaya dahi üşeniriz. Aslında ayıracağımız bu küçücük zaman dilimi bizi büyük sıkıntılardan kurtaracak. Diş bakımı hususunda farklı metotlar var olmakla beraber uygulanması çok basit ve zaman alıcı değil.

Sıralayacak olursak

1) Fırçalama: Fırçalama için kullanacağımız aracın özellikleri ve yapısı çok önemlidir. Diş hekimleri küçük başlı ve yumuşak kıllı olan fırçaların kalıntıları ve bakterileri temizlemede daha etkili olduğunu söylüyor. Fırçalamada zorluk yaşayanlar için elektrikli fırçalar piyasada mevcut. Bu aletlerde bu konuda çok başarılı oluyor. Kullandığımız fırçaları 3-4 ay sonunda yenisi ile değiştirmek diş sağlığımız açısından gerekli bir başka tedbir olacaktır.

2) Yiyecek ve içecek tercihi: Kimi yiyecekler dişlerimizdeki lekeleri gidermeye yardımcı olurken (Elma, armut, havuç vs.) kimileri de uzun vadede diş sağlığımıza yarar sağlamaktadır. Bunun yanı sıra kimi yiyecek içeceklerde dişimize leke yapmakta ve zarar vermektedir. Bunlar kahve, çay, turunçgiller, kuş üzümü vs.

3) Diş ipi kullanımı: Diş ipi fırçayla ulaşamayacağımız yerlerde bize lazım olacak bir alettir. Diş ipi ulaşılması zor yerdeki yemek kalıntıları ve bakteri plağını temizlemede sizlere yardımcı olacaktır.

4) Gargara (Ağız çalkalama) yapmak: Günde birkaç defa piyasada satılan farklı markalı ürünler ile ağız içini gargara yapmak fırçalama ve ipi ile yok edemediğimiz bakteri plağını yok etmede yardımcı olacaktır.

5) Fırçalama tekniği nasıl olmalıdır: Fırçalama için gerekli olan azami süre 2 dakika olsa da birçoğumuz bu süreye erişemiyoruz bile. Kronometre tutmak ya da içimizden saymak dakika tutmamıza yardımcı olur. Dişlerimizi gerektiği gibi fırçalayabilmek için nazik ve kısa hareketler yapılmalıdır. Ulaşılması zor dişlere, dolgulara ve kaplamalara fazladan özen göstermeliyiz. Fırçalama esnasında diş etinde kanama oluşursa fırçalamayı durdurmayın. Kanamanın nedeni erken dönem diş eti hastalığı olabilir. Fırçalamak iyileşmesi için sizlere yardımcı olur. Eğer uzunca bir fırçalama döneminden sonra dişlerinizde kanama devam ediyorsa doktorunuza başvurunuz. Daha ferah nefes için dilinizi de fırçalamayı ihmal etmeyin.
" } ] }