{ "title": "Diş Çekimi Sonrası Şişlik", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/Dis-Cekimi-Sonrasi-Sislik-15.jpg", "date": "21.01.2024 02:37:36", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Diş Çekimi Sonrası Şişlik, cerrahi işlemler sonrasında diş çekimi ardından meydana gelen yüz çehresi üzerindeki normalin dışındaki farklı görüntüdür. Diş çekim yapılmasından sonraki şişlik belirtisinin yaşanmaması için gerekli önlemler alınmalıdır. Diş çekimi esnasında kök parçasının damak içerisinde kalması şişlik belirtilerini meydana getirecektir. Sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olamayanlarda yüzde şiş oluşumu kaçınılmaz bir durumdur. Öncelikle şişkin alanın dış kısmına sağlıklı ambalajlı buz kompresi uygulaması bu yönde fayda sağlayacaktır. Fakat buzun diş çekimi sonrasında meydana geren yara olan alana direk teması sağlanmamalıdır. Tıbbi malzemeler içerisinde diş çekimi yapılan alanın dış kısmına yüz alanına buz tedavisinin uygulanması doğru olacaktır.

Cerrahi müdahale dışında yapılan diş çekimi sonrasında şişliğin ve ağrıların aşırı oluşumunu beraberinde getirecektir. Şişliği en az indirgemek için öncelikle hekim kontrolünün sağlanması şarttır. Kendi başınıza veya bilinçsiz kişiler tarafından yapılacak basit müdahale dahi sağlık problemi oluşturmaya yetecektir. Bu durum şişlik oluşumunun yanı sıra ağrı, ağız açmada zorluk çekme, yüz ve göz çevresindeki damar yollarının morarması, çenede ağırlık hissetme, stres gibi etkenlere yol açacaktır.

Diş çekimi sonrası şişlik oluşumunu engellemek için; kanama bölgesine tampon uygulaması yapılmalı, yüksek yastık kullanımı sağlanmalı, sıcak ve soğuk içecek tüketilmemeli, mümkünse 24 saat bir şey yenilip içilmemeli, diğer dişleri sıkıp oluşan ağrıyı engellemeye çalışılmamalı, ağır darbelerde bulunulmamalıdır. Şişlik oluşumunun önlenmesinde kanama durdurucu ilaçların kullanımı fayda sağlayacaktır. Tampon yardımının takviye edilmesi şişliğin önüne geçecektir. Fakat bu tamponun yara üzerinde kalma süresi kısa tutulmalıdır. Kanama kontrolü yetkili hekim tarafından sağlanmalıdır. Farklı cisimlerle diş çekimi sonrasında yara olan alana dokunulması şişliği arttıracaktır. Bu yüzden gerekli tedbirler alınarak kısa sürede uzmanlar tarafından iyileştirme çabalarına girilmelidir. Alkol ve sigara kullanımı şişlik oluşumunu tetikler. Bu zararlı maddelerden de uzak durulması gerektiği unutulmamalıdır. Doktorun önerdiği reçete dışında keyfi ilaç kullanımında bulunulmamalıdır. Diş iltihaplanması da şişliğe öncülük yapacağı için bunun da önleminin alınması gerektiği bilinmelidir.

Diş çekimisonrasındaşişlik nasıl iner

Diş hekiminin önerdiği antibiyotik kullanımı diş çekimi sonrasında şişliğin inmesi için önemlidir. Plastik bir torbaya buz konularak buz kompresi yapılmalıdır. Ağzın soğuk su ile çalkalanması da fayda sağlayacaktır. İltihap önleyici diğer ilaçların doktor tavsiyesinde kullanımı da önemlidir. Şişlik oluşumu sonrasında önemsemez tavırlar sergilemeyerek şişliğin kendiliğinden inmesi beklenmemelidir. Gerekli müdahalenin erkenden yapılması diş çekimi sonrasında oluşan şişliğin erkenden inmesini sağlar. Diş çekiminden sonra belirlenen sürede dikişlerin alınması için hastaneye gidilmesi gerekir. Dikişler alınmaz ise şişlik kısmen de olsa devam eder. Dikişler alındıktan sonra o nokta kendini yenileyeceği için şişliğin de yavaş yavaş inmesi beklenir.
" } ] }