{ "title": "Diş Çekimi Sonrası", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/dis-cekimi-sonrasi.jpg", "date": "20.01.2024 06:46:49", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Diş Çekimi Sonrası, Diş hekimlerince tedavisi gerçekleşmeyecek düzde çürüyen veya hasar gören dişlerin çekilmesi gerekmektedir. Diş çekilirken çene ve damak bölgesinde bir yara oluşturmaktadır. Çekimi gerçekleştirilen her dişin ardından hafif bir ağrı ve acının görülmesi normal olarak kabul edilmektedir. Bu ağrı ilk etapta iğne ve ağrı kesicilerin yardımı ile kendisini göstermezken antibiyotik ve ağrı kesiciler etkisini yitirmeye başlayınca ağrı birkaç gün baş gösterebilmektedir. Bu nedenle diş hekimleri diş çekildikten sonra birkaç gün boyunca ağrı kesici alınmasını tavsiye etmektedir. Bu ağrı kesici ilaçlar ağrıyı dindirecek nitelikte olmalıdır. Kan cıvıtıcı ve kanamayı arttırır nitelikte olan aspirin ve antibiyotik tarzı ilaçlar tüketilmemelidir.

Diş Çekimi ile Kanama

Diş çekimi sonrasında ağız içerisinde sızıntı tarzında hafif bir kanama gözlemlenir. Bu kanama normal olmakla ağız salgısını kırmızı renkte boyar ve hasta ağzının kan dolduğunu düşünerek tükürmek istemektedir ancak bu çok yanlış bir uygulamadır. Çünkü diş çekildikten sonra tükürme istemi yanlış bir uygulamadır. Tükürme eylemi sırasında kanama daha fazla artar böylelikle diş iyileşme süresi daha da gecikir.

Diş Çekimi Sonrası Şişkinlik

Diş çekimi gerçekleştikten sonra dişin kökü ve yeri bakımından şişlikler gelişebilmektedir. Bu şişlik iltihaptan kaynaklı değilse korkulacak bir şey yoktur. Doğal olarak diş çekiminden kaynaklanan yanakta ve damakta görülen şişme birkaç gün içerisinde geçmektedir. Şişme gözüken yanak bölgesine daha fazla şişmemesi için buzla tedavi uygulanır. Buz tedavisi bölgesel ağrıyı azaltmakla ve kanamayı durdurabilmektedir. Buz uygulaması 5-10 dakika aralık ile yapılmalıdır. Fazlaca buzun damak ve yanak üzerinde durması yanağın donmasına sebebiyet verebilmektedir.

Diş Çekimi ve İltihap Toplanması

Diş çekiminin üstünden birkaç gün geçtikten sonra çekilen diş bölgesi üzerinde kanama ve şişlik emarelerinin geçmekte olduğu veya tamamen kaybolduğu gözlemlenmiştir. Diş çekildikten sonra kimi hastalarda şiddetli tarzda ağrılar, zonklama, sıcaklık ve soğukluk hissi, ağız kokusu, çenenin az açılması, ateşin yükselmesi, sıcaklık hissi oluşmaktadır. Aslında oluşan bu şiddetli ağrının temel nedeni Alveolit diş çekimi yarasının iltihabından kaynaklanmaktadır. Böylesi bir durumla karşılaşıldığı taktirde vakit kaybetmeden diş hekimine başvuruda bulunmalıdır. Çekim yarasının iyileşmesinin gecikmesi ve bozulmasının temel nedeni diş çekildikten ilk 24 saat içerisinde sigara ve alkol tüketmekten kaynaklı olabilir.

Diş çekimi sonrası alveolit iltihabı oluştuğu taktirde kuvvetli emme ve tükürme hareketleri yapılmamalıdır. Yara yeri hiçbir suretle dille, kürdan ve peçete gibi yabancı cisimle kurcalanmamalıdır. Eğer zorunlu bir hal mevcut ve dikiş atılma durumu söz konusuysa yanak çektirilmelidir. Yapılacak bu hareketler dişin iyileşmesini geciktirmektedir. Özellikle diş çekiminden sonra yenen sert ve taneli yiyecekler tüketilmemelidir. Sert cisimlerin tüketilmesi dişin çekildiği bölgeye kaçmasıyla yarayı zedeleyebilmektedir. Diş çekimi sonrası yarasının temiz kalması için çekim işlemeden 24 saat sonra normal ağız bakımına özen gösterilmelidir.

Diş Çekimi ve Sonrasında Hekim Tavsiyeleri

Uzman diş Hekimleri diş çekildikten sonra sigara ve tütün mamulü ürünlerde uzak durmayı önermektedirler. Hakeza çekimin ardından sert çerez tarzı besinler tüketilmemelidir. Yaranın kısa zamanda toparlaması için diş çekiminin akabinde kurcalanmamalıdır. Diş çekiminin ardında çene ve ağızda oluşan yaranın kısa zamanda toplanması için antibiyotik ve gargara kullanılmalıdır. Olası bir apse ve şişkinlik durumunda vakit kaybetmeksizin diş hekiminize başvuruda bulunulması gerekmektedir.
" } ] }