{ "title": "Diş Çekiminden Sonra İltihap", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/Dis-Cekiminden-Sonra-Iltihap-82.jpg", "date": "19.01.2024 19:48:17", "author": "Gülşen boğa", "article": [ { "article": "Diş çekiminden sonra iltihap, günümüzde hemen her kişinin ağız diş sağlığı sorunu vardır. Diş sağlığına dikkat edilmesi gerekir, her insanın 3 ya da 6 ayda bir diş ağrısı olmazsa dahi diş hekimine görülmesi oldukça önemlidir. Diş çekilmeleri, iltihaplanmalar, dolgu gibi ağız içinde oluşan sorunlar her geçen gün artmaktadır. Bunun önüne geçebilmek düzenli diş muayenesi ve kontrollerden geçer. Her insan sorunsuz ve sağlıklı güzel görünen dişlere sahip olmayı ister. Bu çok zor bir durum değildir, bakımsız olan dişler düzensiz fırçalanan sağlıksız dişler mutlaka zamanla çekilebilir. Diş çekiminden sonra iltihap oluşması son derece normal bir durumdur. Her çekilen diş iltihap olacak diye bir şey yoktur. Fakat bu durum oluşabilir de olmayabilir de genel olarak böyle bir sorun 20'lik diş çekimlerinde daha sık yaşanır. Çekilen diş aynı anda iltihap olmaz, 1 kaç gün sonra kişilerde bir belirti gösterir.

Bu belirtilerin öncelikle çok kötü bir ağızdan gelen kokunun dışarı yansımasıyla belli olabilir ya da diş çektiren kişinin çok şiddetli ağrısı olur, hasta bu ağrıya dayanamaz. Bazı diş hekimlerinin çektiği dişin çok küçük bir parça bırakması ve bunu fark etmeme durumunda iltihaplanma ortaya çıkmaktadır. Birçok bu sorunla karşı karşıya, gelen kişilerin diş çektirme sonrası da ağız hijyenine dikkat etmesi gerekir. Diş çekilmesi sonucu bu duruma dikkat edilmemesi durumunda birkaç gün içinde diş çekilen yerde apse oluşarak iltihaplanmaya başlar. Hastanın diş çekiminden sonra iltihaplanma durumunda antibiyotik tedavi süreci mecbur olarak kullanılır. Hastanın en az bir hafta ya da 10 gün antibiyotiği düzenli kullanması gerekir. Sonrası doktorunuzun yapacağı muayene sonucu diş iltihaplanmasının iyileşip iyileşmediğini öğrenirsiniz.

Diş çekiminden sonra iltihap olmaması için yapılacaklar

Öncelikle diş çekilen yerin iltihap olduğundan emin olunmalıdır. Emin olununca doktorun verdiği iltihap kurutucu antibiyotik ilaçlar kullanılarak iltihap kurutulur. Sıcak ve soğuk yiyecek içecek hasta en az 4 saat bir şey tüketmemelidir. Ağız içi her 1 saat arayla çalkalanarak kan tutulmamalıdır, üzerine herhangi bir gıda yenmemelidir. Ağrı kesici alınarak ağrı giderilmeli sert, katı gıdalar, besinler çekilen diş yerine temas etmemelidir. Dikkat edilmesi durumunda önlem almış olursunuz, diş çekiminden sonra iltihaplanma gibi sorunlarla karşı karşıya kalınmamalıdır. Sağlıklı dişlere sahip olmanın yolu diş temizliği ve bakımından geçer. Diş çekimi sonrası iltihaplanması sağlığı olumsuz etkileyerek, ciddi problemler oluşmasına yol açmaktadır. Dişlerde oluşan iltihaplanmalar hafife alınmamalı, bu fark edilirse hemen zaman kaybedilmeden diş hekimin giderek tedavi edilmelidir. Çekilen diş sonrası iltihaplanma tedavi öncesi böyle bir durumun hangi sebeple olduğu araştırılarak netlik sağlanır. Sonuç olarak o şekilde tedavi başlatılır, hasta sağlığına kavuşana kadar ilaç tedavisi uygulanır.
" } ] }