{ "title": "Diş Çeşitleri", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/Dis-Cesitleri-69.jpg", "date": "19.01.2024 05:44:19", "author": "Alim Burak AKDAĞ", "article": [ { "article": "
Diş çeşitleri, iki grupta açıklanabilir. Bunlardan biri ağzımızda bulunan dişlerin çeşitleri ve görevleridir. Diğeri ise yapay diş çeşitleridir. Ağzımızda bulunan diş çeşitlerinden söz edecek olursak; Sindirim aygıtının en önemli bölümlerinden biri dişlerdir. Dişler besinleri kesmeye, koparmaya, ufalamaya ve tükürükle karışmalarını sağlamaya yarar. Dişlerimiz, biçimlerine göre ayrı ayrı işler görürler. Damağımızın her bölümüne göre çeşitli görevde dişlerimiz vardır.

Temel Diş Çeşitleri

Ağzımızda Dört çeşit diş bulunmaktadır.

Kesici Dişler: Alt ve üst çenelerin önünde bulunan dişlerdir. Bu dişlerin uçları keskindir. Ağzımızda 8 tane kesici diş bulunur. Alt kesici dişler üst kesici dişlerden daha küçüktür. Üst çenedeki dişler 9-10, orta ve alt çenedeki dişler 6-7 mm genişliğindedir. Kesici dişler besinleri kesmeye ve koparmaya yarar. Bu dişlerde tek kök mevcuttur.

Köpek Dişleri: Alt ve üst çenede, kesici dişlerin her iki yanında bulunur. Köpek dişlerinden birer tane vardır. Hepsi toplam 4 tanedir ve Tek köklüdürler. Köpekdişleri delici, parçalayıcı dişlerdir.

Yirmi Yaş Dişleri: Diş çeşitleri arasında en çok sorun yaşanan dişlerdir. İnsanlar büyüdükçe çene kemikleri küçülür. İnsanların gelişmesinin doğal bir sonucudur. Ancak bazen çenenin daralmasından kaynaklı çıkan dişler insanda ağrı yapabilmektedir. Bu dişlere yirmilik diş de denir. Kimi zaman tam anlamıyla çıkan bu dişler bezen çeneye yarım gömülü olarak kalabilmektedir. Gömülü kalan diş ağrı yapmakta ve zaman zaman iltihaplanmaktadır. Yirmilik dişler aynı zamanda çıkarken de birçok kişide şiddetli ağrılara sebep olurlar. Yirmilik dişlerin dayanıksız olması nedeniyle çabuk çürürler ve diş hekimleri tarafından kısa sürede çekilmesi daha uygundur. Yirmili yaş dişleri 18-20 yaşlarında çıkabildiği gibi 35 yaşlarında da yeni çıktığı görülmüştür.

Küçük Azı Dişleri: İlk çıkan azı dişleri oldukları için bu dişlere birinci azılarda denir. Dört tanesi alt, dört tanesi de üst çenede olmak üzere toplam 8 tanedir ve genellikle tek köklüdürler. Küçük azı dişleri, besinleri ezmeye yarar.

Büyük Azı Dişleri: Hepsi toplam 12 tanedir. Besinleri çiğneyip öğütmeye yararlar. Bu bakımdan, bunlara öğütücü dişler de denir.

Yapay Diş Çeşitleri

Kaplama Dişler: Dişin üst kısmının kesilip daha sonra yapay diş ile kaplanma işlemidir. Kaplama çeşitleri Porselen, gümüş veya altın olabilir.

Protez Dişler: Protez dişler, dişlerini tamamen kaybetmiş kişilere uygulanan bir diş çeşididir. Protez dişler yapay damakla beraber ağza yerleştirilir. Protez dişler ağza uyum sağlasa da ilk zamanlarda damaklarda şişme ve kanama görülebilir. Zamanla hasta bu dişlere alışmış olur.

İmplant Diş: İmplant dişler, günümüzde doğal dişlere en yakın alternatiftir, İmplant yapılan diş, geleneksel köprü ve protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlar. İmplant yöntemi yüzünüzde doğal bir görünümü de beraberinde getirir. Damağa bir vida yerleştirilir ve vidanın üzerine daha önceden ölçülenip hazırlanmış implant dış yerleştirilir. Diş çeşitleri arasında en doğal gözükenidir.
" } ] }