{ "title": "Diş Çıkması", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/dis-cikmasi.jpg", "date": "20.01.2024 08:14:15", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Diş Çıkması: Bebeklerde diş çıkarma ayları ilk üçüncü aylarda başlar fakat ortalama ilk 7 aylıkken çıkmaya başlar. Bazı çocuklarda on ikinci aylarda ve daha sonra da çıkabilir. Anne ve babası erken veya geç çıkarmış olasısı ile aileye çekmiş olabilir. Bebeğin ilk diş çıkarması ana ve babaya büyük mutluluk verir. Diş çıkarmak bebeğin ilk gelişiminin en önemli aşamasıdır. Diş çıkması yapılan araştırmalara göre diş çıkarma zamanı belirtileri meydana çıkar. Bu belirtiler dişin patlamasından 4-5 gün önceden başlar. Bebeklerde bu diş çıkarması belirtileri değişebilir. Diş kökleri bebeklerin henüz anne karnındayken oluşmaya başlar ve bebek dünyaya geldiğinde ise tüm süt dişler çene kemiğine yerleşmiş olur. İlk dişler üst önde çıkmaya başlar ve ardında alt ön dişler çıkmaya başlar. Ön ve üst dişlerden sonra köpek dişleri sırayla çıkar. Otuz ay bittiğinde genellikle bebeğin ağzındaki yirmi dişi çıkmış olur. Diş çıkarma bebeklerde hayli uzun zorlu bir dönemdir.

Dişin çıkarken belirtileri nelerdir?

Bebeklerin ağzında akan salyalar diş çıkarma belirtisi olabilir. Diş çıkarken salya salgılarında artma olur. Diş çıkarken damak diş etinde şişkinlik kızarıklar olur bebek bir şeyleri ısırmak gibi dişlerini kaşımak isterler.

Uyku: Çok huysuzlaşıp uyku uyumazlar. Bu dönemlerde diş etlerine eczanelerden alınan diş jeli veya ağrı kesici şurup verilir. Her ne kadar diş çıkarken uyku düzensizliği olsa böyle bir durumda diş çıkarıyor diye geçiştirilmemelidir mutlaka bir doktora götürülmelidir.

Genelde bu dönemlerde isal, kabızlık, anne sütü alan bebeklerde meme ısırması, nedensiz yere ağlamalar, yüksek ateş, burun akması ve kuru öksürükler olur.

Ağrı: Azı dişlerin çıkması sırasında diş etlerindeki ağrı kulaklara vurur. Bebek kulak çekme yanağını kulağını bir yerlere sürtme gibi hareketler yapar. Bebeklerde iştah azalması görülür süt emmeme kafasını sağa sola çevirmeler olur. Beslenme düzeni bozulur gıda alımında azalmalar görülür.

Diş çıkarmada çıkmakta olan dişin diş etine çıkmak için baskı yaptığından dolayı bebeklerde dayanılmaz ağrıya sebebiyet verir.

Ateş: Diş etlerinde şişmeler ağrılar nedeninde ateş çıkması görülür. 38 dereceye çıkabilir bu durumda bebeği iyi gözlemleyip ateş düşmediği takdirde bir hekime baş vurulmalıdır.

Bebeklerde diş bakımı nasıl yapılır?

Bebeğin ilk dişi çıktığında diş temizliği başlamalıdır. Çıkan dişler ilk başta nemli temiz hijyenik bezle silinmelidir. Bir yaşından sonra da fırçalanmaya başlamalıdır. Çocuk iki yaşına geldiğinde ise florür içeren diş macunu kullanılmaya başlanmalıdır.
" } ] }