{ "title": "Diş Çürüğü", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/Dis-Curugu-16.jpg", "date": "21.01.2024 07:04:21", "author": "özlem koç", "article": [ { "article": "
Diş çürüğü, yediğimiz ve içtiğimiz karbonhidratlı ve asitli yiyecek ve içeceklerin ağızda bir müddet kaldıktan sonra, mikroorganizmalarca aside dönüşüp dişe etki etmesiyle oluşan demineralizasyon hadisesidir. Asitler sürekli olarak saldırır ancak dişte çürüme bir seferde olmaz. Bunun nedeni ise ağızdaki diğer maddelerin dişlerinizin çürüme sürecini durdurması için sürekli çalışmasıdır. Bu maddelerden bir tanesi ise tükürük tür. Diş macunu da doğal bir mineral olan florür içerdiğinden dişlerin güçlenmesine yardımcı olur ve çürümesini engeller. Eğer dişte lekelenme görülürse bu çürük başlangıcı anlamına gelir. Düzenli olarak dişlerimizi fırçalarsak çürümeyi engelleyebiliriz. Fakat ihmal edilir ve tedavi süreci sürekli ertelenirse çürük sinsice ilerler ve daha vahim hale gelir. Bu durumdaki bir dişi de çekmek gerekir.

Diş çürüğü nasıl önlenir
Diş çürüğü tedavisi nasıl yapılır?

Dişte oyuk oluştuktan sonra diş çürüğü kendi kendine iyileşme göstermez. Bu durumda bir diş hekimi ile görüşmek gerekir. Eğer dişte çürük tespit edildiyse zaman kaybetmeden tedaviye başlamak gerekir. Tedavi öncelikle dolgu ile yapılır. Dolgu, oluşan boşluğun uygun maddelerle kapatılıp çürüğün temizlenmesine yönelik bir uygulamadır. Bu uygulama ile diş çürüğünün ilerlemesi önlenir ve diş kurtarılabilir. Fakat geç kalınmış durumlarda diş apse yapar ve doktorun uygun gördüğü antibiyotik ile tedavi edilir. Çürük vücutta ciddi hasarlar bırakacağı için çekilmesi gerekebilir.
" } ] }