{ "title": "Diş Dolgusu Nasıl Yapılır", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/dis-dolgusu-nasil-yapilir.jpg", "date": "21.01.2024 07:51:15", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Diş dolgusu nasıl yapılır, diş doktoruna en sık gitme nedeni olan diş dolgusu çok kısa sürede yapılan kolay bir işlemdir. Dişler bakterilerin çoğalmasıyla çürür ve dolgu yapılmaya gereksinim duyulur.

Diş Dolgusunda Kullanılan Malzemeleri

Amalgam dolgular, en uzun ömürlü ve ekonomik dolgu türüdür. Gümüş dolgular olarak da binilen amalgam dolgu gümüş, bakır ve kalayın cıva ile karıştırılmasıyla oluşturulur. Bu karışımın yarısını oluşturan cıva maddesi sayesinde oldukça dayanıklı bir dolgu malzemesidir. Bu dolgu diğer dolgu maddelerine göre daha kısa sürede ve daha basit uygulanabileceği gibi kompozit ve inyan dolgulara göre daha uzun ömürlüdür. Amalgam dolgu maddesi sadece civaya alerjisi olan kişilerde kullanılmamalıdır. Uzun yıllardan beri kullanılan bu dolgular birçok dişin korunmasına yardımcı olmuştur.

Kompozit dolgular, estetik dolgu maddeleridir. Analgam kadar dayanıklı olmayan dolgular en çok ön dişlerde kullanılır. Bu dolgular sadece dişlere görsellik katmak için değil dişlerin rengini ve şeklini değiştirmek içinde kullanılmaktadır.

İnyan dolgular, altın veya porselenden hazırlanıp dişe yapıştırılan döküm dolgulardır. Çok hassas ve özel bir uğraş gerektirirler. Bu dolgu maddelerinin seçimi dolgunun yapılacağı dişe ve kişinin tercihine göre değişebilir. Çürük diş arka bölgeyse izolasyonun daha kolay sağlanacağı için amalgam dolgu kullanılabilir. Şayet çürük ön dişlerde ise görsellik ve estetik açısından ışınlı dolgu tercih edilmelidir. Günümüzde artık birçok kişi dolgunun işlevleri dışında görünüme de önem verdiği için ve ağzında kötü bir görüntü görmek istemediği için arka bölgeler içinde ışın dolgular tercih ediliyor.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Diş dolguları 30 dakika gibi kısa bir süre de yapılabilen işlemlerdir. Derin ve büyük dolgularda kişinin çok fazla canı yanacağı için anestezik iğneler yapılarak uygulanılacak bölge uYuşturulur. Küçük dolgular için ise anestezi yapmaya gerek kalmaz. Anestezi uygulandıktan sonra frez yardımıyla çürük temizlenir veya lazer yardımıyla alınır. Aeratör yardımıyla dişlerin sert mine tabakası aşılır ve çürük temizlendikten emin olunduktan sonra dolgunun koyulacağı yer belirlenir. Daha sonra uygulanacak bölgeye asit jeli kullanılır. Bu jel dişe gözenekler açıp dolgunun dişe yapışması sağlar. Asit jel uygulandıktan sonra hamur haline getirilmiş dolgu maddesi spatül aracılığıyla diş yüzeyine uygulanır ve dolgu maddesini sertleştirmek için homojen ışık kullanılır. Dolgu sertleştikden sonra gerekli düzeltmeler yapılıp diş cilalanıp parlatılır. Bu işlemlerden sonra bir saat dolgu yapılan taraf kullanılmamalı, diş şekerli yiyeceklere, sıcak ve soğuk içeceklere, havaya ve basınca bir hafta kadar hassas olabileceği için dikkatli davranılmalıdır.
" } ] }