{ "title": "Diş Dolgusu", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/dis-dolgusu.jpg", "date": "19.01.2024 23:35:57", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Diş dolgusu, ağızda bulunan dişin orta bölümünün veya etrafının doğal sebepleri ile delinmesi halinde diş kanalının zarar görmesiyle yapılacak işleme verilen isimdir. Diş dolgusu ile oluşan hasarlar giderilerek; öncesinde yapılacak kanal tedavisi ile hastanın yıpranmış olan dişin tamir halidir. Diş dolgusunda önemli olan ana dişin ömrünü çoğaltmaktır. Diş Hekimi tarafından ağzı uygun bir şekilde dolgu seçilmesi tavsiye edilir. Gerekli olan malzeme ile dişin ömrü uzatma işlemi uygulanmış olur.

Diş dolgusu nasıl yapılır?

Öncelikli olarak diş dolgusu yapmak için dişte bulunan çürük ve enfeksiyon gibi riskler ortadan kaldırılarak; hastaya kanal tedavisi uygulanır. Yapılacak diş dolgusunu diş hekimi ile karar vererek yapılma işlem uygulanır. Dişin büyük bir alanı çürümüş ise ve bu kısım büyük hasar almış ise diş dolgusunu temelden yapmak gerekir. Kanal tedavisinden sonra hastaya uygulanacak post ve kor temel koyması gerekebilir. Kron yerleştirmek için ise diş uzmanı diş kısmını aşındırarak; koruma ölçü alırlar. Bu kronlar metal alt yapılı porselen veya klasik zirkonyum altyapılı kronlardır. Diş aşındırılması sonrasında gerekli olan dişin ölçüsü alınır, daha sonra buna uygun olarak dolgu hazırlanır. Hastanın gittiği gün dolgu işlemi gerçekleştirilebilir. En yaygın sistem olarak cerec ile dişlerin ölçüsü alınarak; silikon boya malzemeleri kullanılmadan kamera yardımı ile aynı gün içerisinde diş dolgusu ölçülüp; uygulanabilir. Klasik yöntemle diş dolgusu kuron yapılacak laboratuvara gönderilir. Geçici kuron uygulaması ile dişe yapıştırılarak prova yapılmış olur. Hasta ikinci kez diş hekiminin yanına geldiği zaman, geçici plastik krom çıkarılarak; gerçek dolgu yerleştirilir. Böylelikle dolgu işlemi tamamlanmış olur.

Dolgu çeşitleri

Amalgam dolgu

Bir dolgu ile yapılacak olan dolgu çinko, bakır, gümüş ve cıva karışımıdır. Bu dolgunun yaklaşık olarak yarısı cıvadır. Bu dolgu daha çok arka dişlere uygulanır. Dayanıklılık süresi 5 yıldan uzundur. Ayrıca yapılacak olan maliyet en düşük bu dolgu iledir. Amalgam dolgu oldukça güçlüdür, çiğneme gibi güçlüklere dayanabilir. Tek seferde uygulanabilir. Ancak bu dolgu dişin rengine uymaz. Bu dolgu yapılabilmesi için dişin sağlıklı bölümlerine uygulanır. Amalgam dolgu uygulandığı zaman görüntü güzel görünmez; çünkü diş rengine uymaz. Gümüş görünümlüdür. Ancak bazı kişilere uymayabilir. Özellikle cıva alerjisi olanlara yapılması tavsiye edilmez.

Altın dolgu

Altın dolgu içerisinde altın karışımı olan dolgu çeşididir. Bu dolgunun onley, inley, kuron gibi çeşitleri vardır. Dayanıklılık süresi sekiz yıldan uzundur. Diğer maddelere göre daha pahalı olup; amalgam dolgunun yaklaşık 10 katıdır. Yapılacak olan altın dolguda paslanmalar olmaz. Durumu iyi olan kişiler daha tercih eder. Bu dolgu da oldukça dayanıklıdır. Uygulanması için en az iki kere doktoru ziyaret etmek gerekir. İlk ziyareti ile dişin kalıbı alınırken; ikincide altın dolgu uygulanır. İşçilik ve altın fiyatlarına göre altın dolgunun maliyeti yüksektir. Ancak bu dolgu yapılırken yanında amalgam dolgu varsa tükürük ve metaller arasında elektrik akımı oluşur. Bu da ağızda rahatsızlık meydana getirir.

Kompozit dolgu

Bu dolgu da kullanılacak materyaller ince cam partikülleri ve plastik karışımıdır. Direk dolgular yumuşak materyali sertleştiren mavi ışık kullanılarak; dişin dolgu yapılacak kısmına yerleştirilir. Diş Hekimi dişe hazırlayarak ölçü alınır; yapılacak restorasyonlar ile kompozitler yapılabilir. Günümüzde kamera aracılığı ile hastanın diş ölçüsü alınır; dolgu diş takviyesi uygulanabilir. Kompozit dolgu daha fazla ön dişlere ve görünen diş kısımlarına uygulanır. Dayanıklılığı yaklaşık olarak beş yıldır. Bu dolgunun rengi diğer dişlerin rengine uygun olur. Tek seferde uygulanabilir ve kompozit dolgu direkt olarak dişle bütünleşir. Kompozit dolgular amalgam dolgulardan daha maliyetlidir. Kompozit dolgularında çiğneme gibi kuvvetlere dayandığı bilinmektedir. Bu dolguları yerleştirmek biraz zaman alır. Tedavi açısından uzun süre uygulanır; maliyet olarak da biraz pahalıdır.

Cam iyonomer

Bu diş dolgusu akrilik diye adlandırılan cam birleşen ile meydana gelir. Parlak ışık uygulanarak sertleştirilir. Modifiye, karma ve kompozit cam, iyonomer dolgular diğer yapılan duygulara göre daha sağlamdır. Uygulanan metaryali sertleştirmek için halojen ve flüt mavi ışık kullanılır. Cam iyonomer dolgu genellikle ön dişlere uygulanır. Diş eti altına kadar inen çürüklerde de kullanılır. Süt dişlerine diğer alt yapı malzemesi olarak da kullanıldığı görülmüştür. Dolgu çeşidi olarak kompozit dolguya yakındır. Bununla beraber dişte bütünlük oluşur. Bu dolgu dişe kenetlenerek; sızıntıyı ve çürük ihtimalini azaltır.
" } ] }