{ "title": "Diş Eti Çekilmesi Bitkisel Tedavi", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/dis-eti-cekilmesi-bitkisel-tedavi.jpg", "date": "21.01.2024 22:44:44", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Diş Eti Çekilmesi Bitkisel Tedavi: Diş eti çekilmesi problemi toplumumuzu etkileyen ve zamanla dişlerin kaybı ile sonuçlanan bir hastalıktır. Diş eti çekilmesi ağzın görünümünde önemli bozukluklar meydana getirir. Diş köklerindeki etlerin zamanla bazı nedenlerden dolayı kaybolmasıyla meydana gelen diş köklerinin açığa çıkması ve diş etinde mine seviyesinin altına düşmesiyle köklerin meydana çıkmasıdır. 14-15 yaşlarında görülmeye başlayan bu hastalık yaşlanma ile artan diş eti çekilmesi ağızda yaygın bir fizyolojik olarak kabul edilmiştir.

Diş eti çekilmesi nedenleri: Diş etinin altında meydana gelen iltihaplanmalar diş dokusunda erimeye yol açar kemik dokularında çekilmelere sebebiyet verir. İyi bir ağız sağlığı dişleri tanımakla ve ağız sağlığını öğrenmekle başlar. Diş eti çekilmelerinde diş etinin kendi kendine sağlıklı duruma geçmesi söz konusu olamaz. Ciddi sorunlar olmadan mutlaka bir diş etleri uzmanına gitmek gereklidir. Diş hekimi ciddi sorunlar yaratan durumlarda öncelikle ilk aşamalardaki tedaviyi uygular. Gerekli görülmüşse cerrahi müdahaleye geçilir yumuşak doku greftleri kullanılır. Diş eti çekilmesi iki kısımla sınıflandırılır. Akut ve kronik hangi tip çekilmesi olduğu ancak bir doktor muayenesinde anlaşılır.

Diyabet, lösemi, sigara, yanlış ağız diş bakımı ve diş taşları başlıca bilinen nedenlerdir.

Uykuda dişleri gıcırdatmak diş minesini aşındırır ve diş altındaki dentin tabakayı korumasız hale getirir. Gün boyu diş sıkmalarda buna sebep verir.

Çene yapısındaki bozukluklar dişlerin üst üste çıkmasına sebebiyet verir. Çenenin dar olması nedeniyle farklı yerlerde çıkan dişler diş etlerinin çekilmesine neden olur.

Yetersiz dengesiz beslenmeler de diş eti çekilmesine neden olur.

Diş etlerinin iltihaplanmasıyla dişler güçsüzleşir diş eti hassas hale gelir ve bunun sonunda kökler meydana çıkar çıkan kısımlar korumasız kaldığı için hassasiyeti artar ve hissedilir. Gün boyu dişleri sıkmak diş eti çekilmesine sebebiyet verir.

Çok şiddetli ve bastırarak kalın sert fırçayla diş fırçalamak diş etinin çekilmesine ve diş köklerinin meydana çıkmasına sebep olur. Diş minesinin altında Dentin bulunur. Dentinin içinde mikroskobik tübül bulunur. Dentin açığa çıktığı zaman tübüllerin içindeki sinirler sıcak, soğuk içecekler ve yiyeceklerden etkilenir ve sızlar ağrıya neden olur.

Yemeklerden sonra diş temizliği yapılmazsa dişlere yapışan yiyecekler ağızda kokuya ve bakterilere yol açar. Bu bakteriler yenilen yiyecekler ile beslenirler ve kendi saflarında büyümek içinde diş etlerinin içine doğru ilerler diş çürümesine ve diş eti çekilmesine sebebiyet verir.

Diş eti çekilmesine iyi gelen bitkiler

Kekik. Bir tatlı kaşığı kekik (Dağ, yaban kekiği) bir su bardağı suya koyup 5-6 dakika kaynatın altını söndürün. Ilıyan suyu süzüp 4-5 gün bu suyla dişlerinizi fırçalayın.

Siyah turp, havuç, limon bunlarda diş etlerine çok yararlıdır. Ayrıca bal, sarı kantaron, ada çayı, karahindiba kökü bu bitkileri kaynatıp süzülen suyuyla ağız günlük gargara yapılmalıdır.
" } ] }