{ "title": "Diş Eti Çürümesi", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/dis-eti-curumesi.jpg", "date": "19.01.2024 23:24:46", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Diş; diş minesi, diş özü tabakalarından oluşan bir kısımdır. Ayrıca sıcağa, soğuğa ve ağrıya hassas duyulu sinirleri ve kan damarları bulunan bölgedir. Beslenirken kimyasal sindirim ve mekanik sindirim ağızda başlar. Dişler sayesinde parçalanan besinler, tükürük yardımıyla kimyasal sindirime dönüşerek; sindirimi tamamlanır. Bu sebepten dolayı ağızda, diş etinde ve dişte oluşabilecek olumsuzluklar; önce sindirim sistemini etkileyecektir. Bu etkilenme sonucunda diş etlerinde ağrı, sızı, diş etinde kaşınmalar, yaralar oluşabilir. Dişleri eksik olan kişinin düzgün konuşamadığı, aynı zamanda görünümünün de güzel olmadığı bilinmektedir. Dış eti içinde bulunan iltihaplanmalar bunun sonucu olabilir.

Diş eti çürümesi dişleri destekleyen et parçalarının dokularını etkileyen, iltihap gibi hastalıklar dolayısıyla oluşacak çürüme şeklidir. Bu çürüme erişkinlerde diş kayıplarının yüzde seksenini diş eti hastalıkları sebebiyle gerçekleştirmektedir. Diş eti çürümesi başarıyla tedavi edilebilen hastalıklar arasındadır. Diş eti çürümesinin önlenmesi veya tedavisi çiğnemenin iyi olması ve sindirmenin sağlanması için; doğal dişlerin korunması amacıyla tedavi yapılır.

Diş eti çürümesinin belirtileri nelerdir?

Diş fırçalama sırasında kanayan diş etlerinin şiş, hassas, diş etleri kızarıklıkları, dişlerden kolaylıkla ayrılabilen diş etleri, diş etleri arasında akıntı, sallanan ve giderek birbirinden uzaklaşan dişler, üst dişler arasındaki ilişkilerin etlerin değişmesi, ısırma sırasında alt dişlerde ve üst dişlerde kanamalar, kötü ağız kokusu, diş eti morarmaları, diş eti hassasiyeti duyguları, dış ve et arasında irin olabilir. Diş eti hastalıkları belirtileri verilmeden önce ileri safhaları ulaşabilir. Düzenli olarak Diş Hekimi tarafından muayene edilmesi şarttır. Ağızda bulunan bakterilerin diş etinde ve diş üzerinde plak oluşturulması ve yiyeceklerin ağızda kalan artıklarında bulunan asitlerden dolayı, diş etleri ve diş dokusu zarar görebilir. Bu sebepten dolayı diş etinde çürüklükler meydana gelir.

Diş etinde bulunan çürükleri önleyebilmek için yapılacaklar
" } ] }