{ "title": "Diş Eti Hastalıkları", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/diseti-hastaliklari.jpg", "date": "20.01.2024 02:01:13", "author": "Mervenur Elpit", "article": [ { "article": "
Diş eti, çenedeki kemiklerimizin üstüne dizilmiş, ısırmaya, kopartmaya ve çiğnemeye yardımcı olan sert ve kalsiyumdan oluşan yapıyı yani dişi kökleriyle birlikte kaplayan kırmızımsı yapıya denir. Aynı zamanda diş, dişi çevrelemekte ve onu korumakla görevli olan bir dokudur. Dişler genelde düzenli ve düzgün bir şekilde temizlenmediğinden dolayı içlerinde ve aralarında kalan yiyecek artıklarının kalıp onların bakteri üretip dişin çürümesine sebep olabilmektedir. Dişte oluşan bu artıklara diş plağı denmektedir. Bu diş plakları dişin çürümesine ve diş etinin iltihap kapmasına sebep olmaktadır. Oluşan plakta üreyen mikroorganizmalar şekerli gıdaların parçalanmasına sebep olup ve asit üretmektedirler. Asit ise dişin küçük bir kısmından başlayıp gittikçe büyüyüp dişi çürüterek dişin çekilmesine kadar sebep olabilmektedir. Diş etinde başlayan rahatsızlıklar öncelikle kanama ile başlamaktadır. Diş etlerindeki renk bozuklukları diş etinin çekilmesi, diş etinin şeklinin bozulması, şeklinde kendini gösterebilmektedir. Hastalığın durumuna göre ağız kokusuda yapabilir.

Diş eti çekilmesi nedir?

Diş eti çekilmesi diş taşlarına bağlı olarak veya kötü yapılmış köprülere bağlı olarak çekilebilmektedir. Aynı zamanda diş bakımının veya diş fırçalanmasının doğru şekilde yapılmaması, genetik hastalıklardan veya kişinin diş etinde bulunan hastalıktan dolayı çekilebilir. Dişlerin günde 3 kez fırçalanmaması veya gün aşırı fırçalanması ile dişin üzerinde oluşan plaklar yani bakteriler dişin aşağılarına doğru inerek diş etinin çekilmesine neden olmaktadır. İlk olarak belirtileri ise ağızda oluşan kötü koku ve diş etinde oluşan kanamadır.

Diş eti iltihabı nedir?

Dişleri saran kemiklerinin ve diş eti dokularının iltihaplanmasıdır. Mikrop tabakasının dişlerin üzerinde birikmesi ile bu mikrop tabakasının içinde yaşayan bakteriler ile diş etinde iltihap oluşur. Diş eti iltihabı kırmızı görünümündedir ve diş etinde şişlik görülmektedir. Diş eti iltihabının belirtileri ise ağızda oluşan kötü koku, tat bozukluğu, sallanan dişler ve diş eti kanamasıdır.

Diş eti büyümesi nedir?

Bulaşıcı olmayan bu hastalık birçok nedene bağlı olarak oluşmaktadır. Sağlıklı diş etlerinde olmayan bu hastalık ağızda oluşan bakterilerin iltihaba sebep olup oluşan iltihap ise diş eti büyümesine sebep olmaktadır. Bunun yanında hamilelik döneminde veya ergelik döneminde kullanılan ilaçlara bağlı olarak diş etinde büyümeler görülmektedir. Düzenli ve dengeli beslenmeme, dilin diş etine sürekli baskı uygulaması, diş aralarında oluşan yemek artıkları ve ağızdan nefes alma gibi alışkanlıklar diş eti büyümesine sebep olmaktadır. Tedavisinde ise bir diş doktoruna gözükmektir. Doktorun uygulayacağı tedavi diş etindeki büyümesi durmazsa diş etinin büyüyen kısmı kesilerek alınabilir.

Diş eti hastalığına ne sebep olur?

Diş eti hastalığına sebep olan bakteri plaklarıdır. Bakteri plakları dişe tutunan saydam bir tabakadır. Bakteri plakları dışında sigara, asitli içecekler, diş gıcırdatmak, dişin sıkılması, şeker hastalıkları, ağız ve diş yapısına uygun olmayan diş fırçaları kötü bir şekilde beslenme yanlış bir diş tedavisi ve ilaç kullanımı diş eti hastalığına sebep olmaktadır.

Diş eti hastalıkları nasıl önlenebilir?

Diş eti hastalığının önlenebilmesi için en önemli görev kişinin kendisinde bitmektedir. İnsanlar diş eti sorunu yaşamamaları için her gün ağız bakım işlemlerini yani diş fırçalanması, gargara yapma, diş ipi kullanma gibi günlük işlemlerini yapmaları gerekmektedir. Aynı zamanda belirli aralıklar diş hekimine gidilip gerekli bakımlarının da yapılması gerekmektedir. Bunun sebebi hem kontrol hem de diş fırçasının ve diş ipinin ulaşamadığı yerlerin temizliğinin yapılabilmesi içindir. Ayrıca diş fırçalarının her 3 ayda bir değiştirilmesi gerekmektedir. Yıpranmış olan fırçalar bakteri plaklarının yeterince temizlemez.
" } ] }