{ "title": "Diş Eti İltihabı Bitkisel Çözüm", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/Dis-Eti-Iltihabi-Bitkisel-Cozum-76.jpg", "date": "21.01.2024 09:30:25", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Diş eti iltihabı bitkisel çözüm: Diş etlerinin kızarıp, şişerek normal şeklinin bozulması ve irin ve kan boşalmasına diş eti iltihabı denir. Eğer bu sorun daha da ilerlerse piyore denilen ve dişleri tutan diş eti dokularında dejenerasyona sebep olan bir hastalığa dönüşür. Diş eti iltihabı da piyore de yaşlandıkça herkesin başına gelebilme ihtimali olan periodontal bir rahatsızlıktır. Diş eti hastalıkları 35 yaş üstü nüfusun yaklaşık olarak %75'ini etkilemektedir. Diş ipi kullanmayan, düzenli olarak dişlerini fırçalamayan veya düzenli olarak diş bakımı yapmayan kişiler en büyük risk grubunu oluşturmaktadır. Diş eti iltihabı için evde uygulayabileceğiniz bitkisel çözümler de bulunmaktadır.

Diş eti iltihabı bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir?

Papatya: Yapılan araştırmalarda diş eti iltihaplarının tedavisi için papatyanın, gargaralar ve ağız yıkama sıvıları kadar etkili olduğu anlaşılmıştır. Papatyanın içeriğinde bazı antiseptik ve anti inf-lamatuar bileşikler bulunur. 250 ml kaynar suyun içine 2-3 çay kaşığı papatya atılır. 10 dakika beklettikten sonra süzülerek yemeklerden sonra için ya da gargara olarak kullanın.

Ekinezya: Ekinezya, anti bakteriyel ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkilere sahiptir. Ağız çalkalama sıvısının içine 10-12 damla ekineya tentürü ilave ederek ağzınızı bu karışımla çalkalayın.

Kan otu: bu bitkide sanguarin adlı bir bileşik bulunmaktadır. Bu madde ağız içindeki bakterilere karşı belirgin bir etki gösterdiği kanıtlanmıştır. Ayrıca diş plaklarını kısa süre içerisinde önemli ölçüde düşürdüğünü göstermiştir. Bu bitkiden yararlanmak için sanguarin içeren diş macunları ve ağız çalkalama sıvılarını tercih edebilirsiniz.

Meyan kökü: Diş eti iltihaplanmalarına ve diş çürümelerine yol açmayan bir tatlandırıcıdır. Yapılan araştırmalarda meyan kökünün diş eti iltihaplarının ve plak oluşumunun kontrol altına alınmasında faydalı olduğu ortaya çıkmıştır. Meyan kökünü günde 3 fincan çay gibi tüketebilirsiniz. Fakat daha uzun süreli kullanımlarda ya da aşırı miktarda alındığında uyuşukluk, baş ağrısı, aşırı potasyum kaybı ve yüksek tansiyona sebep olabilir.

Adaçayı: İçeriğinde bulunan kanı durdurucu tanen ve bazı aromatik antiseptik bileşikler bulunmaktadır. 250 ml kaynar suyun içerisine 2 veya 3 çay kaşığı adaçayı yaprağı ilave edin. Bu çayı içebilir ya da gargara olarak kullanabilirsiniz. Fakat makul miktarlarda kullanmak gerekir.

Nane: bu bitki diş eti iltihaplarından sizi korur ve aynı zamanda diş eti çürümelerine sebep olan bakterilerle de savaşır. 250 ml kaynar suyun içine 2-3 çay kaşığı nane koyarak hazırlanan çayı içebilir ya da ağızda çalkalayabilirsiniz.

Isırgan otu: İçeriğinde magnezyum ve antibakteriyel özellikler bulunmaktadır. Isırgan otu içeren diş macunları ve ağız çalkalama sıvılarını tercih ederek dişlerde plak oluşumunu büyük ölçüde azaltabilirsiniz.

Çay: Diş çürümeleri, diş eti iltihaplarına yol açan bakterilerin ağza yerleşmesine engel olur. Aynı zamanda kan durdurucu özelliği de bulunmaktadır. Ayrıca içerisinde beş değişik anti bakteriyel bileşik içermektedir.
" } ] }