{ "title": "Diş Eti İltihabı", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/dis-eti-iltihabi.jpg", "date": "20.01.2024 01:16:14", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Diş eti iltihabı, tıpta 'Gingivisit' olarak adlandırılan diş eti iltihabı tedavi edilmediği takdirde ciddi bir rahatsızlık olan 'periodontitis' hastalığına yol açabilir. Periodontitis tıpkı diş iltihabı gibi yalnızca diş etini etkilemez, beraberinde dişleri, kemikleri ve kemiklere bağlı olan lifleri de olumsuz yönde etkiler. Diş eti iltihabı diş plağında meydana gelen bir bakteri nedeniyle oluşum gösterir. Plak, mukus, tükürük, yiyecek artıkları ve plakta oluşan bakterilerden meydana gelen kimyasallar diş eti dokusunda iltihaba yol açar. Diş eti iltihabı nedeniyle diş etleri şişerek hassas bir hal alır. Diş eti iltihabının en önemli nedeni ağız hijyenine yeteri kadar önem vermemektir.

Diş iltihabının diğer neden olur?
Diş eti iltihabı nasıl teşhis edilir?

Diş doktoru dental muayene anında diş eti ile alakalı gelişen problemleri kontrol eder, dişlerde oluşan tartarlar kontrol edilir. Tartar kireç gibi sert bir yapıdadır ve tabaka şeklinde oluşum gösterir. Tartar zamanında tedavi edilmezse dişin kemik ve diş eti dokusu ile arasındaki ilişkiyi bozar.

Diş eti iltihabı nasıl tedavi edilir?

Diş eti iltihabı tedavisi Uzman bir doktorun profesyonel bir şekilde dişleri temizlemesi ile başlar. Dişlerde oluşan tartar tamamen temizlenir. Beraberinde hasta için uygun fırçalama ve diş ipi kullanımını detaylı bir şekilde anlatır. Tartar ve plak dişlerden tamamen arındırıldıktan sonra diş etleri yavaş yavaş iyileşebilir. Ancak diş etlerinin eski haline dönüşmesi bazen birkaç hafta sürebilir.

Doktor hasta için antibakteriyel özelliği olan gargara tavsiye edebilir. İltihap için antibiyotik tedavisine başlanabilir. Antibiyotik tedavisi ortalama olarak 5-7 gün kadar devam eder. İltihabın şiddetine göre antibiyotik tedavisi süreci uzatılabilir. Diş eti iltihabı için bazen dokunun eski halini alabilmesi için cerrahi işlem gerekebilir.

Diş eti iltihabı tedavi edilmediğinde iltihap zamanla vücutta başka dokulara kadar yayılabilir. Dişin koruyucu kısımlarında kalıcı hasarlara neden olabilir. Tedavi ihmali nedeniyle diş çürümeleri ve kayıpları yaşanabilir.
" } ] }