{ "title": "Diş Eti Neden Şişer", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/dis-eti-neden-siser.jpg", "date": "19.01.2024 02:07:40", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Diş Eti Neden Şişer, Diş eti şişmesinin başlıca sebepleri arasında ağızda bulunan bakterilerin diş etini istila ederek; enfeksiyon gibi zararlı oluşumlar bulundurmasıdır. Bu bakteriler diş etini asitle yıpratmaya, diş eti bölgesinde zararlı virüsler ile diş etinde tepki olarak da şişme gibi oluşumlar meydana getirir.

Ağızda bulunan diş etinin rengine bakarak bunu fark edebiliriz. Normal diş eti sağlıklı koşullarda açık pembe renge sahiptir ve dişi etrafını sımsıkı bir şekilde kaplar. Ama diş etinde hastalık bulunduğu zaman şişlik gibi durumlarda, diş etinde kızarıklık ve kabarıklık gibi oluşumlar olur ve diş etleri diş etrafından çekilmeye başlar.

Diş eti şişliği başka hastalıkların belirtisi olabilir. Mutlaka kontrol edilmesi gereken bir problemdir. Ayrıca diş etinde şişlik her yaştaki hastalarda görülebilir. Ağızda bulunan iltihaplanmalarda diş etinde şişlik oluşmasına sebep olabilir. Özellikle bayanlarda hormonal değişimler de yani hamilelik dönemlerinde veya adet dönemlerinde ilaç kullanılması gibi sebepler ile diş etinde şişlikler görülebilir. Ayrıca diş eti şişmesinin sebepleri üzerinde aşırı stres olduğu dönemler, alınan besinlerin diş eti üzerindeki olumsuz etkileri, çok fazla sigara kullanımı, herhangi bir travmaya bağlı olarak diş etinin şişmesi gibi nedenler, kürdan alışkanlıkları diş eti şişmesinin sebepleri arasında görülür. Bilinçsiz bir şekilde kullanılan diş macunları ve diş fırçalama teknikleri de diş etine zarar vererek; o bölgenin şişmesine sebep olabilir. Diş eti şişmesinin nedenleri arasında minerallerin ve vitaminlerin yetersiz olması diş etinin direnç süresini azaltarak; şişmeler olmasına sebep olur. Ayrıca kalıtsal etkiler sonucunda diş etlerinde şişmeler meydana gelebilir. Bu faktörler dışında hastalığın semptomu olarak diş eti şişmesi oluşabilir. Diş eti şişmesi gibi rahatsızlıklar meydana geldiği zaman hiç vakit kaybedilmeden doktora görünmekte fayda vardır.

Diş Eti Şişliğinin Tedavi Süreci

Ağızda bulunan diş eti şişmesi genellikle daha fazla kadınlarda görülür. İyi bir bakımı ile ağızda bulunan şişlikler önlenebilir. Diş eti şişliğinin tedavisinde maliyet açısından hastaya göre değişiklik göstermektedir. Öncelikli olarak diş eti şişmesinin giderilmesi için hastalara diş fırçalama tekniğinin öğretilmesi gerekir. Fırçalama sebebi ile diş etinde oluşan şişmeleri düzenli, doğru diş fırçalama teknikleri kullanarak kısa bir süre içerisinde giderilmesi mümkündür. Diş eti şişmesine stresin sebep olduğu bu nedenle stresten uzak durulması da diş etindeki şişliğin geçmesine katkı sağlayacaktır. Diş eti şişmesinde dikkat edilebilecek en önemli unsurlardan biri ise antibiyotik kullanımının doktor bilgisi dışında yapılmamasıdır. Ağızda bulunan diş eti şişliği düzenli ilaç tedavisi ve fırçalama teknikleri ile kolaylıkla geçmektedir. Diş eti şişliğinin önemli sebeplerinden biri de ağızda bulunan dişlerdeki çürüklerden dolayı oluşmaktadır. Bu çürüklerin giderilmesi ile diş etinde bulunan şişlikler de yavaş yavaş giderilecektir.

Diş Eti Şişliğine Etki Eden Diğer Faktörler
" } ] }