{ "title": "Diş Eti", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/Dis-Eti-46.jpg", "date": "19.01.2024 17:41:16", "author": "özlemaksüt", "article": [ { "article": "Diş Eti; dişleri çevreleyen yumuşak dokulardan oluşmaktadır. Diş eti aynı zamanda onu çevreleyen ve koruyan bir dokudur. Diş etlerine bakmak dişlere bakmak kadar önemlidir.

Diş Eti hastalıkları (Periodontal hastalık); dişleri çevreleyen ve destekleyici dokuları etkileyen bir enfeksiyon hastalığıdır. Diş etlerinin iltihaplanması ile başlayan, diş etlerinde kızarma şişme ve ayrıca diş fırçalarken ve diş ipi kullanımı sırasında kanamalara sebep olan diş eti hastalığına gingivitis adı verilmektedir. Gingivitis diş eti hastalığının erken dönem aşamasıdır. Sallanan ve giderek birbirinden uzaklaşan dişler, sürekli kötü ağız kokusu, diş etleri arasında iltihabi akıntı, dişlerde kolay ayrılabilen diş etleri, diş eti hastalıklarının belirtilerini oluşturmaktadır. Diş eti problemleri diş etlerinin dişlerden çekilmesine de neden olabilir. Dişlerin ve diş etlerinin ortak problemi olan bakteri plağı, dişler üzerinde birikerek diş çürüklerine ve diş eti hastalıklarına yol açan yapışkan ve renksiz bir mikrop tabakasıdır. Dişlerde kötü yapılmış dolgular ve protezler, çürükler, ağızdan solunum ve ağız kuruluğu, çürükler gibi faktörler mikrobiyal dental plak birikimini artırabilir. Bakteri plağı, yediğimiz yemeklerdeki şeker ile birleşerek bir tür asit oluşturur, bu asit zamanla dişlerimizi kaplayan koruyucu sert tabaka olan diş minesini zayıflatarak dişlerde çürümeye yol açar. Diş eti hastalıkları tüm yaş grubunu etkilemektedir. Bu hastalıklar önlem alınmadığı sürece dişin kaybı ile sonuçlanabilir. Diş eti hastalıklarının ilk dönem dediğimiz gingivitis aşaması erken önlem alındığında geri dönüşümü olabilir. Gingivitis tedavisinde iyi bir ağız bakımı ve diş hekimi tedavisi ile iyileşir.

Periodontitis; gingivitis aşamasında diş etleri tedavi edilmediğinde periadontitis adı verilen daha ileri forma dönüşür. Bu aşamada dişin kökünü çene kemiğine bağlayan lifler erir, daha sonra diş eti ile diş arasında cep adı verilen boşluklar oluşur. Cep dediğimiz bölümde daha fazla bakteri, yiyecek artıkları ve bakteri toksinleri birikir. Böylece enfeksiyon derinleşerek dokulara yayılır. Dişi destekleyen kemiklerde erime meydana gelir ve dişleri kaybetmeye başlarız. Diş kaybının en fazla olduğu aşamadır. Başlangıçta gözle görülebilir semptomları olmadan da gelişebilir. Dolayısıyla diş hekimine düzenli olarak muayene olmak, hastalığın erken teşhisi için çok önemlidir. Dünyada en yaygın sağlık sorunlarından biri olan periodontal hastalıkların genel vücut sağlığını da etkilemektedir. Bu tür enfeksiyonel hastalıklar sadece ağız içini değil bakterilerin kan dolaşımına katılmasıyla genel vücut sağlığını da etkilemektedir. Periodonti en ciddi diş eti hastalığıdır.

Diş Eti Hastalıkları Tedavisi; diş eti hastalıklarının büyük bir oranda önlenebilen ve kontrol altına alınabilen hastalıklardır. Diş eti hastalıklarının en önemli aşaması hastanın etkili ve düzenli bir şekilde diş eti, diş ve dişler arası temizliğidir. Diş eti hastalığının erken dönem aşamasında özel aletler kullanılarak plak, diş taşları ve diş eti cebi oluşumundan korunabilir. Diş eti tedavisinde ayrıca kötü ve taşkın dolguların yenilenmesi, çürük dişlerin doldurulması, kanal tedavisi, varsa ümitsiz dişlerin çekilmesi, diş eti ile uyumlu doğru olmayan protezlerin düzeltilmesi ile gerçekleşebilir.

" } ] }