{ "title": "Diş Hekimliği", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/dis-hekimligi.jpg", "date": "20.01.2024 00:33:59", "author": "ALİ ATAY", "article": [ { "article": "
Diş hekimi; bireyin sağlığı ile alakalı olarak dişlerin, çenelerin, ağız boşluğu, diş etlerinin ve komşu dokularının bakımında, sağlığının korunması, çene ve diş düzensizliklerinin tespiti ile tedavi edilmesiyle ilgili her türlü etkin mesleki faaliyeti icra edebilen yetkili kişiye verilen addır.

Diş Hekimi Görevleri
Diş Hekimininde Olması Gereken Faktörler
El-parmak uyum becerisi meslekteki başarıyı etkileyen ve hatta arttıran etmendir. Diş hekimliği mesleği vücut olarak oldukça fazla efor gerektirip, muhtelif mesleki hastalıklara yakalanma tehlikesi de oldukça yüksektir

Diş hekiminin çalışma ortamı ve koşulları

Diş hekimleri genellikle hastanelerde, özel muayenehanelerde ve dispanserlerde çalışırlar. Çalışma ortamı kesinlikle çok temiz olup biraz ilaç kokulu vardır. Bazı hastaların ağızları ister istemez rahatsız edici seviyede kokabilir. Diş hekimleri sürekli olarak ayakta çalışırlar. Çalışırken hastalar ile hasta yakınları ile sürekli bir şeklide etkileşim halindedirler.

Diş hekimi mesleğine girebilmek için

Yükseköğretim Geçiş Sınavı ile Lisans Yerleştirme Sınavına girip “MF3”puan türünden istenilen puanı almak ve ardından Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezinin Tercih Bildirim görüntüleme sayfasında “Diş Hekimliği” adlı lisans programı ile ilgili olan en az bir tane yüksek öğretim programını seçip tercih etmek gerekmektedir.

Diş hekimi eğitimi süresi ve içeriği

Diş hekimliği eğitiminde temel bilimler dahilinde verilen eğitim ile 5 senelik bir süreyi kapsamaktadır. Bazı yabancı dil okunması gereken ve hazırlık sınıfı olan fakültelerde ise eğitim süresi 6 yıldır. Verilen beş yıllık eğitimde öğrencilere hem teorik açıdan ve hem de pratik açıdan yetiştirilmesi sağlanır. Diş hekimliğinde asıl olan beceri kazanma etkeni önemli olduğundan, eğitimde açısından uygulamaya çok ağırlık verilmektedir.

Diş hekimi eğitim süresince aşağıda yer alan dersler okutulmaktadır

Biyokimya, Anatomi, Fizyoloji, Protez, Ortodonti, Farmakoloji, Radyoloji, Ağız Hastalıkları, Mikrobiyoloji, Organik Kimya, Psikiyatri, Fizik, Tıbbi Biyoloji, Tam Protez, Protez Pratik, Protez Tedavi, Davranış Bilimleri, Ağız Hastalıkları Cerrahisi vb.

Diş hekimi eğitimi bittikten sonra alınan belgeler ile diploma ve unvanlar

Eğitimini başarı bir şekilde tamamlayan öğrencilere alanı belirten \"Lisans Diploması\" ile \"Diş Hekimi\" adı olan unvanı verilmektedir.

Diş hekimi çalışma alanları ve iş bulma olanakları

Diş hekimleri, tek başına icra edilebilen bir mesleğin mensuplarıdır. Bağımsız bir şekilde çalışmak isteyen bireyler için oldukça ideal bir meslek grubudur. Diş Hekimlerinden;
Serbest bir alanda çalışmak isteyenler için; Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında işe başlayabilir. Kamu Kurumları ile Kuruluşlarında çalışmak isteyenler ise; Sağlık Bakanlığı'na bağlı olan kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler. Muayenehane açmayı düşünen bir diş hekiminin öncelikle Türk Tabipler Odasına başvuru yapması, Sağlık Bakanlığından muayenehanesini açmak için gerekli izinleri alması gerekir.

Diş Hekimleri kesinlikle Türk Tabipler Odasının bir üyesi olma zorunluluğu vardır.

Diş hekimi meslekte ilerleme durumu

Mesleğin birey yaşamındaki yeri sürekli bir şekilde artmaktadır.

Mezun olan öğrenciler Sınavı kazanmak şartıyla uzmanlık eğitimi almaya hak kazanabilirler. Diş hekimleri ileri düzeyde mesleki eğitimlerini iki farklı şekilde yapabilirler:
1. Uzmanlık alanı: Diş Hekimliği mesleğinde Ağız-Diş-Çene Hastalıkları Cerrahisi ve Ortodonti olmak üzere iki farklı dalda uzmanlık yer almaktadır.

2. Doktora yapma: Diş Hekimliği bilim dallarının neredeyse tümünde doktora yapma imkânı vardır. Fakültede araştırma görevlisi olup doktora yapabilirler. Yardımcı Doçent, Doçent ve Profesör gibi unvanlara yükselebilirler.
" } ] }