{ "title": "Diş İltihabı", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/dis-iltihabi.jpg", "date": "21.01.2024 18:59:28", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Diş iltihabı, dişte meydana gelen çürüğün sinirlere kadar ulaşması, bakteri ve toksinler yardımı ile damar ve sinirleri tahrip etmesi sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Bakteriler dişte çoğalarak ödeme yol açar. Meydana gelen iltihap bölgede ilerleyerek diş köküne kadar ulaşır. Diş iltihabı oldukça şiddetli yaşanan ağrılar ile kendini belli eder. Özellikle gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli ağrılar yaşanır. İltihabın diş dokularına vermiş olduğu zarar çene kemiğinin erimesine kadar gidebilir. Bu nedenle diş ile ilgili yaşanan problemler zamanında tedavi edilmelidir. Diş iltihabı bölgede irin birikmesi olarak tanımlanabilir. Bölgede biriken iltihap ölü doku ve bakterilerden meydana gelir. Oldukça kötü kokuya yol açan bir sıvıdır. İltihabın nedeni genellikle bakteriler nedeniyle meydana gelen enfeksiyonlardır.

İltihap dişte apseye yol açar. İltihap diş ve diş etinde birikmişse bölgedeki dokularda şişme meydana gelir. Diş iltihabı diş kökü ve diş etinde ayrı ayrı oluşabilir. Diş kökünde meydana gelen iltihap daha çok daha evvel geçirilmiş bir diş tedavisi, yaralanma ya da çürükler nedeniyle oluşum gösterir. Diş etinde meydana gelen iltihap ise ağız hijyenine önem vermemek, yiyecek atıkları gibi nedenlerden dolayı oluşum gösterir.

Diş iltihabı belirtileri nelerdir?
Diş iltihabı neden olur?
Diş iltihabı nasıl tedavi edilir?

Dişte meydana gelen iltihabın boyutuna göre doktor farklı tedaviler uygulayabilir. Tedavide ilk yaklaşım antibiyotik tedavisidir. Beraberinde kürtaj ya da drenaj yapılarak iltihap temizlenebilir. Tedavi süresince ağız içi temizliğine özen gösterilmelidir.

Diş iltihabı için alınabilecek önlemler nelerdir?

Düzenli olarak dişlerin fırçalanması, ağız içi temizliğine dikkat etmek, diş aralarına kaçan yiyecek atıkları için diş ipi kullanmak diş iltihabı riskini azaltır. Dişte meydana gelen çürüğün boyutu ne olursa olsun zamanında tedavi yaptırmak yine iltihabı büyük oranda azaltır.

Diş iltihabı tedavi edilmezse ne olur?

Sinüs enfeksiyonu: Dişte meydana gelen iltihap tedavi edilmediği takdirde zamanla kan yolu ile kalbe kadar ilerleyebilir. Bölgede bakteriyel endokardit meydana gelir ve bu durum hayati risk oluşturabilecek bir durumdur.

Fistül apse oluşumu: Fistül apse diş etlerinde meydana gelen açıklık olarak tanımlanabilir. Fistül apsede şiddetli yaşanan ağrı azalır ve diş etlerinde kırmızı renkte, beyaz birikintiler meydana gelebilir. Oluşan iltihap nedeniyle diş kaybı yaşanabilir.

Beyin apsesi: Diş iltihabı tedavi edilmediğinde damar yolu ile iltihap beyne kadar ilerler. Hastanın komalık bir hal almasına yol açabilir.

Ludwing anjini: Diş iltihabı alt çeneyi etkileyecek şekilde şiddetli ilerler. Erişkinlerde daha sık rastlanan bir sıkıntıdır.
" } ] }