{ "title": "Diş İmplant", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/dis-implant.jpg", "date": "20.01.2024 01:39:45", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Diş implant, İmplant çene kemiğine protezlere destek amacıyla yerleştirilen diş kökleridir. İmplant eksik dişlerin yerine yapılır ve yaşam boyunca sorunsuz bir şekilde kullanılır. İmplantlar için genellikle titanyum vidalar kullanılır. İmplant diş hekimi tarafında hijyenik ortamlarda ufak bir operasyon sayesinde çene kemiğine yerleştirilir. İmplant yerleştirildikten 2-3 ay sonra çene kemiği ile tamamen birleşir. Çene kemiğinde tamamen birleştikten sonra tıpkı gerçek diş kökü gibi görev yapar ve üzerine takılacak protezi taşır. Bazı hasta gruplarına implant takılırken anesteziye ihtiyaç duyulabilir. Hastaya implant uygulanabilmesi için implantı destekleyecek kemiğin olması gerekir. Ayrıca implant için diş etlerinin de sağlıklı olması gerekir. Aksi halde ilave kemik cerrahisiyle yine implant takılabilir. Bu durumlarda çene kemiğine yerleştirilen implantların başarı oranı oldukça yüksektir.

Diş implantının avantajları nelerdir?

Diş implantının en önemli avantajı hastaların kaybettikleri dişlerinin yerine, tıpkı kendi dişleri gibi özelliklerde sabit dişlere sahip olmalarıdır. Bazı hastalarda takılan implantlar bazen kendi dişlerinden daha sağlıklı görev yapabilmektedir. Uzun yıllarca takılan implantı kullanmak mümkündür. Fakat implanttan olumlu sonuç alabilmek ve uzun süre kullanabilmek için işlemin doğru ve Uzman ellerde yapılması gerekir. İmplant dişlere de normal diş gibi bakım yapılabilmektedir.

Diş implant çeşitleri nelerdir?

Subperiosteal implantlar: bu implant türleri diş eti dokusunun alt kısmında çene kemiğine yerleştirilir. İmplantlar metal bir çerçeveden oluşur. İşlemden sonra diş eti tamamen sağlığına kavuştuğunda metal çerçeve diş kemiğine sabitlenir.

Endosteal implantlar: Ufak bir operasyon ile çene kemiğine yerleştirilen implantlardır. İmplant yerleştirildikten ve çene kemiği tamamen iyileştikten sonra yeni bir işlem ile diş etleri şekillendirilir. Ardından köprüler, protezler veya yapay dişler implanta bağlanır. En çok tercih edilen implant türüdür.

Diş implant herkes için uygun mudur?

İmplantın yerleştirileceği kemik yapısı olduğu takdirde implant herkese uygulanabilir. Eğer kemik yoksa yapay kemikler ile yine implant takılabilir. Yine implant sonrası ortaya çıkan hasarın onarılmasını engelleyen bir hastalık söz konusu değilse implant takımı herkese gerçekleştirilebilir. İmplant vidaları belli bir boy ve genişliktedir. Kişinin çene yapısı bu vidaları kabul edecek genişlikte olmalıdır. İmplant tedavisinin başarılı olmasında en önemli etken çene kemiğidir. Yine tedavinin başarılı ve uzun ömürlü olması için diş eti sağlığı da önemlidir. Kemik gelişimi tamamlanmış tüm yetişkinler için implant uygulanabilir. İmplant için kişinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekir.

İmplant tedavisi ne kadar sürer?

İmplant tedavisinin tamamlanma süresi hastanın durumu ve yapılan işleme göre farklılık gösterebilir. Operasyon 1-2 saat içinde tamamlanır. Hastanın sağlık durumuna göre kalıcı protezler 1-3 ay içinde takılarak tedavi sonlandırılır. İmplant tedavisinde hastanın acı duymaması için anestezi uygulanır. İşlem sonrası yaşanacak ağrılar için doktor uygun bir ağrı kesici reçete edebilir.
" } ] }