{ "title": "Diş Kanaması", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/dis-kanamasi(1).jpg", "date": "21.01.2024 08:11:48", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "
Diş kanaması diye bilinen durum aslında diş etlerinin kanaması olayıdır. Yaygın bir şikâyet olduğundan çoğu kişi tarafından dikkate alınmaz fakat, diş eti kanamaları dikkate alınması gereken bir sağlık sorunudur. Tedavi edilmeyen veya geç tedavi edilen diş eti hastalıkları, diş kaybına ve diğer bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Diş eti kanaması ile karşı karşıya isek ortada bir sorun olduğunu bilmemiz gerekir. Sağlıklı dişlere sahip olan bir kişinin, dişlerini fırçalaması ile ya da daha basit bir örnek, sert bir meyve ısırmak gibi durumlarda diş etlerinde kanama olmaması gerekir. Ağız temizliğine dikkat edilmemesi, bazı vitamin eksiklikleri ya da sigara kullanımı gibi nedenlerden dolayı hastaların diş etlerinde bazı sorunlar meydana gelmiş olabilir. Diş eti hastalıkları hiçbir belirti vermeden ilerleyebilir ve bunun sonucunda dişler kaybetme aşamasına geldiğinde, artık geri dönüşü olmayan bir durum söz konusudur. Bütün bunlar dikkate alınarak düzenli periyotlarla diş doktoruna gitmek ve diş eti kanamalarının nedenlerini öğrenmek son derece önemlidir.

Diş Etlerindeki Kanamayı Ortadan Kaldırmak İçin Yapılması Gerekenler

Diş eti kanaması yaşamamak veya yaşanan sorunları en aza indirmek için, diş eti temizliğinin yanı sıra fırça ile diş ve diş eti birleşim bölgelerine yuvarlak hareketlerle diş eti masajı yapmak önemlidir. Her bir fırçalama süresi bu gibi durumlarda 3 dk. Kadar olmalıdır. Fırçalama işlemini saat tutarak gerçekleştirmekte son derece önemlidir. Bazı araştırmalara göre, sıradan bir fırçalama süresinin genellikle 30 saniyenin altında olduğudur. Bu kısa süreli temizlik işlemi diş ve diş etlerinin sağlığını kaybetmesinde neden oluyor. Kanama olan diş etlerinde çoğu kişi, dişi fırçalamanın dişlere ve diş etine zarar vereceğine inanır. Bu yanlış bir düşüncedir, aksine kanamalı durumlar olduğunda o bölgeyi daha fazla fırçalamak ve diş etine masaj uygulamak kanamaların azalmasına yardımcı olacaktır. Önerilen bu zaman diliminde gün içerisinde 3 defa diş ve diş etleri fırçalandığı takdirde 1 hafta sonra diş etlerindeki kanama sıkılığını aza inecektir hatta ortadan tamamen kalkacaktır. Tek çözümün bununla sınırlı olduğunu söylemek doğru değildir, fırçalama ile kanamaya neden olan etkenler ortadan kaldırılmadığı sürece hastalık ortadan kalmaz ve iyileşmenin sağlandığı düşünülemez.

Diş Eti İltihaplanması veya Gingivitis

Bu durum diş eti hastalığının hafif şeklidir. İltihaplanma durumunda diş etleri kırmızı bir renk alır, şişer ve çok kolayca kanar. Diş eti sorunları bu aşamada kişileri fazla rahatsız etmez. Diş eti iltihaplanması daha çok ağız temizliğine gereken önemi vermemekten kaynaklanır. Yemeklerden sonra dişlerin fırçalanmaması ile yiyecek artıklarından kaynaklanan bakteriler iltihaplanmaya neden olur. Fakat iltihaplanmalar iyi bir ağız bakımı ve doktorun vereceği tavsiyeler ile tedavi edilebilir. İltihaplanmaya neden olabilecek başka etkenler de vardır: Diyabet, yaşlanma, sigara kullanmak, genetik nedenler, stres, ergenlik, sağlıksız beslenme, hamilelik, hormonlardaki değişiklikler, madde kullanımı, HIV enfeksiyonu ve düzenli kullanılan bazı ilaçlar bu nedenler arasında sayılabilir. Diş eti iltihaplanmaları zamanında tedavi edilmezse, diş eti yüzeyinden ilerleyerek dişlerin bağlı olduğu kemikleri de etkilemeye başlar ve diş plağı diş etinin arkasına geçip orada büyümeye ve daha fazla zarar vermeye başlar. Diş plaklarının ürettiği bakteriler de diş etlerini, ardından diğer dokuları olumsuz etkiler. Bu durum periodontitis olarak adlandırılır. Bu da dişlerin sallanmasına ve dökülmesine neden olur.
" } ] }