{ "title": "Diş Kisti", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/Dis-Kisti-59.gif", "date": "21.01.2024 19:40:50", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Diş Kisti, Çene kemiğinin herhangi bir bölgesinde veya dişlerin köklerinde gelişebilen normalin dışındaki patojen yapılara kist denilir. Çoğu zaman erken fark edilmediğinden zamanla ağrılar oluşup diş etine, tüze ve çeneye yayılabilmektedir. Sinsi bir hastalık türüdür diş kisti ne yazık ki, ilaç ile tedavisi mümkün olmadığından kistin bulunduğu bölge belirlenip cerrahi operasyonla (Ameliyat) çıkarılması gerekmektedir. Kist, çenenin herhangi bir bölgesinde hızlı bir şekilde büyür ve bu büyüme süresi içerisinde çene kemiğine zarar verebilir. Kist, kesecik halinde olup içinde hava, sıvı veya yarı katı madde bulundurabilir. İltihap toplanmış haline apse denir. Çenede kist oluştuktan sonra ameliyatla alınması gerekir. Bekledikçe çene kemiğini ciddi şekilde deforme edecektir. Bazı kistler çok büyük olduğundan çenenin kırılmasına neden olacaktır. Bundan dolayı kisin bulunduğu bölge ve büyüklüğü önceden volumetrik tomografi yapılarak kistin neden olduğu çene kaybı önceden belirlenir ve operasyon o doğrultuda uygulanır.

Diş Kisti Belirtileri Nelerdir?

Sıcak veya soğuk içecekler, yiyecekler tüketildiği zaman dişlerde ağrılar, uyuşmalar hissediliyorsa, dişiniz sürekli zonkluyorsa ve herhangi bir şeyi çiğnerken ağrı hissediyorsanız kist belirtileri var demektir. Kişinin kendini kötü hissetmesi, sürekli olarak hafif ateşlenmeler, dişlerin sızlaması, diş etinin üzerinde bulunan kabarcıklar ve bu kabarcıkların patlamasıyla ağızda oluşan kötü bir tatla beraber ağız kokuları da kist belirtileridir. Dişlerde oluşan ağrılar, zamanla yüzde oluşan şişmeler ve vücutta kırgınlık hissi gibi belirtileri vardır.

Diş Kisti Çeşitleri ve Belirtileri Nelerdir?

Artık Kist: Diş operasyonları sonrası ağızda kalan periapikal kist şeklidir.

Periapikal Kistler: Diş kökü ucunda rastlanır ve genellikle o dişte meydana gelmiş bir enfeksiyonun sonucudur. Bu enfeksiyona müdahale edilmediği takdirde diş kisti üretmeye devam edecektir. Ameliyat ile alınması gerekmektedir.

Döküntü Kist: Genellikle çocuklarda meydana gelir. Düşen dişle beraber düşmesi beklenir fakat çoğu zaman bu olmaz. Zamanla kendiliğinden düşecektir, ameliyat gerekmez.

Dentijeröz (Diş Taşıyan) Kistler: Henüz çıkmamış dişlerin etrafında meydana gelir yirmilik dişler gibi bulunduğu bölgede kemik kaybına neden olur.

Lateral (Yan) Periodantal Kistler: Kemik kaybına neden olan bir kisttir. Ağrıya neden olmaz genellikle X- ray cihazlarıyla anlaşılır.

Diş Kisti Olası Zararlı Etkileri Nelerdir?

" } ] }