{ "title": "Diş Kökü Ağrısı", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/Dis-Koku-Agrisi-37.jpg", "date": "20.01.2024 10:16:21", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Diş Kökü Ağrısı, Bakterilerin diş köküne geçip çoğalmaları sonucunda diş kökü iltihabı meydana gelir. Çok şiddetli ağrı oluşabilir. Kökü iltihaplanmış olan dişin çekilmesi gerekebilir. İltihabın en tipik olan belirtisi, zonklayan ve şiddetli olan ağrılardır. Ağrı çoğunlukla ani bir biçimde başlar ve saatler geçtikçe şiddetini arttırır. Daha sonra ise kulağa, çeneye ve enseye de vurabilir.

Diş Kökü Ağrısı: Diş hekimliği için en önemli problemler listesinin başında enfeksiyonlar yani diş apseleri gelir. Bu enfeksiyonlar yumuşak dokularla birlikte, daha derin alanları etkileyerek yaşamı tehdit boyutlarına varabilir. Diş hekimliğinde teşhis ve tedavideki tüm gelişmelere karşın, fasyal alan enfeksiyonları, değişkenlik göstermeleri ve ciddi komplikasyon potansiyelleri olması sebebiyle, önemli bir problem olmaya devam etmektedir. Bu sebeple diş hekimleri bu tip olgularda erken teşhis ve tedavi konusuna önem verirler.

Çoğunlukla bireyler diş çürümelerini fazla önemsemezler. Fakat zamanında ve doğru biçimde müdahale edilmediğinde, problem büyür ve cerrahi müdahale gerektiren enfeksiyonlara kadar ulaşabilir. Diş çürümeleri ilk önce dişin dış yüzeyinde başlar. Eğer önlem alınmazsa dış yüzeydeki bakteri dişin özüne ilerleyerek enfeksiyona neden olur. Diş köküne ulaşan enfeksiyon zamanla çevre kemiğe yayılır. Diş apsesi olarak tanımlanan bu enfeksiyon eğer kemiğe ulaşırsa, bu hal diş kaybı ile neticelenir. Enfekte diş kökü yanakta şişme ve ağrıya sebep olabilir. Eğer diş kökü ölürse, ağrı hissedilmeyecek, lakin yayılan enfeksiyon daha sonra yakın bölgelerdeki kemiğe de zarar verecektir. Enfeksiyonun bir kısmı olarak oluşan iltihap, çene boyunca bir kanalı aşındırabilir ve diş eti üzerinde bir şişme veya içi iltihapla dolu bir deri lezyonuna neden olabilir.

Eğer dişinizde devamlı ve zonklama biçiminde bir ağrı varsa, çiğnerken ağrı duyuluyorsa veya sıcak veya soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassassanız apseli bir dişiniz olabilir. Hafif ateş, boyunda şişmiş lenf düğümleri oluşabilir ve genel olarak kendinizi iyi hissetmezsiniz.

Diş Kökü Ağrısı Tedavisi: Diş hekiminize gitmeden önce, bir ağrı giderici alarak apse ağrısını geçirmeye çalışabilirsiniz. Ağzınızı aralıklarla ılık, tuzlu suyla çalkalamak yatıştırıcı olabilir; lakin tedavi edici değildir.

Önceleri, apseli bir dişe uygulanan tek tedavi, dişin çekilmesiydi. Belirli şartlar altında diş çekimi yine de uygun olabilir. Fakat günümüzde diş hekimleri çoğunlukla apseli dişleri iyileştirme tercih etmektedirler.

İlk iş olarak, diş hekimi büyük bir olasılıkla enfeksiyonu gidermek için bir antibiyotik tedavisi uygulayacaktır. Böylece enfeksiyonun bedeninizin diğer bölümlerine yayılmasını önleyecektir. Rahatlamanız için ayrıca ağrı giderici ilaçlar da verebilir.

Dişinizi kurtarmak için diş hekimi, o bölgeyi uyuşturarak, dişin diş özü yuvasına bir delik açabilir. Bu delik basıncı azaltacaktır. Yuva temizlenir, dezenfekte edilir ve hareket etmeyecek biçimde doldurulur. Apseli diş temizlendikten sonra eğer şişme sürüyorsa, diş hekimi aktinomikoz ismi verilen bir hastalık olup olmadığını anlamak için özel bir kültür yaptırabilir. Daha sonra ise diş hekimi diş içine geçici bir dolgu koyacaktır.
" } ] }