{ "title": "Diş Kökü Çekimi", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/dis-koku-cekimi.jpg", "date": "21.01.2024 05:51:20", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Diş kökü çekimi tedavisi için, normal çekilemeyen dişlerin çekilmesi, diş kökü ya da kemik patolojilerinin meydana geldiği vaziyetler (Ur, kist vs.), implant cerrahisi gerektiren vaziyetler, kemik oluşturmaya yönelik işlemler, takma öncesi doku hazırlığı gerektiren vaziyetlerde anestezi uygulanarak gerçekleştirilecek cerrahi işlemlere gereksinim duyulabilir.

Kalan kök parçasının büyüklüğüne yönelik değişir. Şayet hakikaten çok fazla küçük tek parçaysa ve içerisinde sinirsel doku yoksa hiçbir huzursuzluk vermeden ve sıkıntı yaratmadan yıllarca orada kalabilir. Fakat kök olan o alanda enfeksiyona sebep olacak denli büyük ise ya da ağrıya yol açıyorsa kesinlikle çıkarılması gereklidir. Şayet derinde ve semptomsuzsa ve de üst kısmına basınç gelmiyorsa meydana geldiği yerde bırakırız. Zira kemik iyileştikten sonra kökün çıkarılması amaçlı üzerindeki kemiğin kaldırılması gereklidir. Bu da kemikte daha çok travma olması demektir.

Kalıcı diş köklerinin çekimi

Diş hekiminin çıkarılması gerekli olan köklerle karşılaştığı vaziyetler şunlardır:
Bu vaziyetlerde kökler uçları az ya da çok fazla dar ve uzunca kerpetenlerle sırayla çekilir; ya da Kök ucu çevresi kazıma ve kanal içi iğneyle sağlamlaştırma. Yukarıda solda tek kenarı kırılmış alt sağ ortada kesici diş üzerine teşebbüsten önce alınmış fotoğraf. Ortada solda bağ dokusu-mukoza tabakası kesişi ve alt çene kemiğinin ortaya çıkarılması. Aşağıda solda enfeksiyona uğramış kök ucu karşısında kemiğin delinmesi. Yukarıda sağda kök kanalının açılması ve mikrop kırıcı tek macunla doldurulması. Ortada sağda tek zoka ekim sayesinde diş kökünün kanal içi iğneyle sağlamlaştırılması. Aşağıda sağda kaldırılan diş eti parçası yine kemik üzerine yapıştırılıp dikilmiştir. Diş çukuru ile kök arasına girerek kökü çukurunda ayıran yükselticilerden yararlanılır.

Diş kökü cerrahi çekim

Geleneksel sade çekimde diş hekimi dişi çevreleyen kemiğe ve bütünü örten diş etine kayıp vermemeye çalışır. Ama birtakım özel vaziyetlerde bağ dokusu-mukoza tabakasını kesmek ve az çok fazla yaygın tek kemik bölgesini feda etmek zorunda kalabilir. Bunu gerektiren vaziyetler şunlardır:
Bu girişimlere çoğunlukla eskiden hüküm verilir ve teşebbüsün özel tek formülle uygulanması gereklidir. Alt 20 yıl dişinin çene kemiği içerisinde gömülü kalması hale nihai derece özel tek görünüm verici birçok noktayı bir araya toplar. Bu yüzden söz konusu girişimlerdeki aşamalar gözden geçirilirken bu diş misal alınabilir.

Ameliyat öncesinde muayene
" } ] }