{ "title": "Diş Köprü", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/dis-kopru.jpg", "date": "20.01.2024 19:56:37", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Diş köprü, bir veya birden fazla dişin düştüğü zaman onların diş görünüşleri ve eksikliklerini gidermek için yapılan diş tedavisidir. Diş köprüsü ile ilgili ağız sağlığında ne denli önemli rol oynadığı yapılacak köprü sonrasında ortaya çıkacaktır. Örneğin yemek yerken, konuşurken, gülerken, meyve yerken ve bunun gibi birçok sebeple dişlerinizin eksikliği görüntünüze zarar verebilir. Dişlerinizi kaybettiğinizde ise bu yaptığınız işlemleri çok zor bir şekilde yapmaya başlarsınız. Ancak yeni çıkan yöntemler ile kaybedilen dişlerin arasına köprü uygulamaları ile dişler yerleştirilir. Bir veya birden fazla dişin çıkması sonucu oluşan boşlukları doldurmak amacı ile kalan dişlerden destek alınarak; uygulanan tedavi diş köprüsü uygulaması adı verilir. Diş köprüsü iki şekilde uygulanır; birincisi sabit köprü bu uygulama ile yapılan köprü sabitlenerek, sadece dişçiler tarafından çıkartılabilir. İkinci olarak ise hareketli köprü dediğimiz köprü şekli uygulanarak; uygulandığı kişi temizleme esnasında köprü çıkartarak, altını ve köprüyü temizleyebilir. Böylelikle köprü istenildiği takdirde çıkartılıp, takılabilir.

Diş köprüsünün ihtiyaç sebebi

Diş köprüsü uygulama sebebi öncelikle diş sağlığı ve diş çene hareketleri için oldukça önemlidir. Diş köprüsü ile yüzün doğal şekli korunarak; yanak kısmında desteklemeye de yardımcı olunur. Ağızda oluşacak diş kayıpları ile kişi daha yaşlı görünerek; görüntüsünde çirkinlikler meydana gelir. Bu sebepten dolayı eksikliklerin giderilmesi ile ağız ve diş sağlığı düzelir. Ağızda oluşan boşluğu tamamlayacak şekilde tasarlanan köprüler ile oluşan boşlukta uygulama yapılır. Bu süre içerisinde ağız sağlığı bozulduğu için temizlikte engellendiğinden; dişlerde çürüme eğilimleri görülmüş olur. Kayıp dişler konuşma ve yemek yemek gibi işlevleri düzenli olarak yeri ne getirilmesine engel teşkil eder. Yapay dişler sayesinde ağızda oluşan boşluklara diş köprü uygulamaları gereklidir.

Diş köprüsü uygulaması

Diş köprüsü uygulaması için öncelikle ağızda bulunan eksikliklerin veya enfeksiyon oluşmuş g yaralar bulunuyor ise bunların giderilmesi sağlanır. Daha sonra yapılacak işlem de köprü konulacak olan bölgenin komşusu olan ana dişlere gerekli bakımlar uygulanarak; temizlenmesi sağlanır. Yapılacak olan ilk prova da köprünün konulacağı yerin ölçüsü alınarak; yapılacak köprünün modeli seçilir. İkinci işlemde ise köprü oluşturularak, hastaya köprü yerleştirilir. Bu köprüler gerektiği zaman hareketli olurken; gerektiği zamanda sabit olur. Hastanın ağız yapısına ve damak yapısının kuvvetliliği ne göre sabit olunması tavsiye edilir. Ancak yapılacak köprüye komşu olan dişlerin ve damak yapısının zayıf olması halinde, hareketli köprü uygulanabilir. Bu uygulama ile kişi rahatça konuşurken; gülümsemesi, yemek yemesi ve yüzünün şeklindeki değişiklik mükemmel görünüme kavuşur.

Diş köprüsünün korunması ve bakımı nasıl yapılır?

Ağza uygulanan diş Köprüsü'nü sağlıklı bir şekilde korunmak çok önemlidir. Günde en az iki kere yemeklerden sonra muhakkak temizlenmesi gereklidir. Bu temizleyiciler plak olarak adlandırdığımız yapışkan bakteri tabakasının diş üzerine yer edinmesini engelleyecektir. Bu sayede köprüler daha sağlıklı ve uzun ömürlü olacaktır. Diş köprüsünün etrafı ve dişte olan bağlantı kısımları düzenli bir şekilde temizlenerek; kullanım süresi uzatılır. Ayrıca diş eti ve özel fırçalar ile diş köprülerinin arasına ulaşılması daha kolay olacaktır. En önemlisi ise diş hekimi tarafından sürekli olarak köprünün belirli dönemlerde kontrolü yapılmasıdır. Köprüsünün ömrünü belirleyen en önemli unsurlardan biri, yapılan köprünün temiz kullanılmasıdır.

Diş köprüsünün çeşitleri
" } ] }