{ "title": "Diş Kurdu", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/dis-kurdu.jpg", "date": "19.01.2024 03:55:03", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Diş Kurdu, Bugün sizlerle birlikte diş kurdukonusu hakkında bilgilere değineceğiz. Bizlere verilen en büyük servet, en büyük emanet hayatımız ve sağlımızdır. Doğaya baktığımızda, benzer bir konuda çok güzel bir çözüm görüyoruz; Kendimize ve sahip olduklarımıza karşı sevmek öğretilmiş bir duygudur. Çünkü; Yüce yaratıcımız bize verdiği her günü hediye ediyor. Ömrümüz yıllardan, aylardan ve günlerden oluşuyor. Kusursuz evrim gelişiminin ilk evrelerinde acı olan tat, sonra doğru en tatlı halini alır. Nasıl ki; Ağacın bir meyvesi olduğu gibi, hiçbir şeyin doğal ilk halini bozmamak gerekir. Bu sebeple, aynı şey insanlar için de geçerlidir. Bu anlamda diş kurdu, dişlerinde içinde yaşar ve dişi yiyerek beslenir. Şöyle şekillenir; Dişi saran kemik ve dişeti dokularının iltihabıdır. Gözle görülmeyecek kadar dişin yapısın bozan ve kendi kendine iyileşmeyen bir hastalıktır. Söz konusu olan zararlı bakterilerin çoğu dilde ve damaklarda bulunan ağız içinde yaşayan küçük canlılardır. Hatta elinizi diş köküne doğru bastırdığınızda şişkinlik görülür. Genellikle ilk belirtisi kanama olmasıdır. Dişlerin bu kısımları temizlenmez ise bakteriler ve mikroplar üremeye devam ederler. Dil üzerinde meydana gelen tabakanın altında yaşayan bu mikroplar, diş eti problemleri ve diş çürükleri de bu mikroplara karşı yaşayacak ortamlar sunar. Bakteriler bu şekilde dişleri ve diş etlerini sardıkları gibi, diş eti dokusuyla dişleri tutan kemiğe de bulaşırlar. Burada dişin koruyucu tabakası olan diş minesi üzerinde küçük delikler oluşturur. Bu delikler zamanla genişler ve küçük oyuklar haline gelmeye başlar. Bu diş minesi erimeye başlar ve çürük hızla büyür. Böylece dişlerde sallanma ve düşme gibi etkiler görülür. Her gün yeni bir istekle sarılalım hayata ve güzelliklere doğru! Kendinize çok iyi bakmanız dileğiyle.

Diş Kurdu Önlemesi

Beslenme; Tüketilen gıdalar içerisinde sağlıklı yiyecekler tüketilir. Tatlılardan uzak durulur, çünkü şeker bakteri plağı ile çalışarak diş minesini zayıflatır. Böylece diş çürümesine karşı koruyuculuğu olmaz. Şeker tüketimini azaltmak. Hızı ve tükürüğün akışını arttırmak önemlidir.

Tükürük; Diğer aşamalarda sindirimi kolaylaştırır. Ağız içerinde olan birçok bakteriyi yok eder. Yemek yerken tükürük oluşması hızlanır, ancak tıkanıklık sonrası akmaz. Tükürük bezi taşları, kalsiyum içerikli yapılardır. Ağızda kalan ve dişlere yapışan tartarlar-ı parçalar.

Diş Fırçası; Diş plağının mekanik olarak uzaklaştırılması çok önemlidir. Dil üzerini fırçalamak meydana getirdikleri asidik ortamın değişmesi.

Diş Macunu; İçerdiği flüorür ile dişin inorganik yapısını asitlere karşı dayanıklı hale getirir. Gün içinde flüorür salınımını sağlayacaktır.

Diş Kurdu Tedavisi Nasıl Yapılır?
" } ] }