{ "title": "Diş Sağlığı", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/dis-sagligi.jpg", "date": "21.01.2024 14:50:58", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Diş Sağlığını, korumak amacıyla uzmanlarca belirtilen ve diş için zararlı olarak nitelendirilmiş gıda maddeleri olan şekerli ve asitli besinler ile dişler üzerine yapışarak kalan, kolay temizlenmeyen maddelerdir. Diş sağlımızı korumak amacıyla kısmen şekerli ve asit içeren besinlerin belirli bir düzeyde tüketmek diş sağlığımız açısından önemlidir. Diş hekimleri tarafından çürümeye ve koku yayılımına neden olan besin maddelerinin çokça tüketilmesinin çürük oluşumuna ve ağız kokusuna neden olacağı sıkça dile getirilmektedir.

Diş Sağlığını Korumak İçin Önerilmekte Olan Besin Şekilleri
Beslenme alışkanlıklarımızdan kaynaklı olarak diş çürüme oranları toplumumuzda oldukça artmıştır. Diş sağlığı ve Ağız sağlığımız bu beslenme alışkanlığımızdan kaynaklı olarak değişmektedir. Eskiden insanlar sert gıdalar ile beslendikleri için doğal yollar ile diş sağlığını korumaktaydı ancak günümüzde hazır gıda tüketiminin artması buna bağlı endüstrilerin gelişmesi ile toplum olarak bu hazır besinlerin tüketiminin artmasıyla diş sağlığını koruyamaz duruma geldik.

Diş Sağlığını Korumaya Zararlı Olabilecek Besinler

Günümüzde artan hazır gıdalar her an elimizin altında bulunan abur cubur niteliktedir. Fabrikalarca üretilen Bisküvi, çikolata, şeker, kola gibi gıda maddeleri diş minesi üzerine yapışarak diş üzerinde aşınmalara ve bu aşınmalara bağlı olarak çürüklerin oluşmasına neden olmaktadır. Günümüzde oluşan diş çürümelerinin nedeni ağız ve diş sağlığımızı korumamızdan kaynaklı gerçekleşmektedir. Diş çürümeleri ve ağız kokusunu önlemek amacıyla diş sağlığımızı korumak için azami özen göstermemiz gerekmektedir.

Diş sağlığımızı Korumak Amacıyla Kullanılan Maddeler

Uzman hekimlerce diş dostu olarak bilinen ve sürekli hastalarına tavsiye edilen gıda maddelerinin başında protein içerikli ürünler gelmektedir. İnsan vücudunun temel yapı taşını oluşturan protein içerikli maddeler dişlerin sağlığının temelini oluşturur. Birçok kişi tarafından bilinmemekle birlikte diş sağlığının korunmasında peynir doğal bir antibiyotik mahiyetindedir. Çünkü şeker tüketildikten sonra bir miktar peynirin yenilmesi diş minesinde oluşabilecek çürüklere yeğene koruyucudur. Aynı zamanda yer fıstığı içinde bulunan fosfat sebebi ile çerez türü yiyecekler içinde diş dostu olarak nitelendirilmekte olan bir besindir.

Diş Sağlığı Açısından Uzman Görüşleri

Uzmanlar sabah, öğlen ve akşam yemeklerinden sonra kesinlikle dişlerin fırçalanması gerektiğini diş sağlığı açısından sürekli olarak dile getirmektedir. Ayrıca yemekten sonra dişler fırçalanınca diş ipi ile de diş ve diş etleri arasında kalan yiyecek artıklarının temizlenmesi açısından önem taşımaktadır. Ayrıca misvak gibi materyallerin diş sağlığını korumada doğal bir temizleyici olduğu çokça dile getirilmiştir. Küçük yaşlardan itibaren havuç gibi dişe faydalı olan proteinlerin diş sağlığını koruyacağını dile getirmektedirler.
" } ] }