{ "title": "Diş Taktırma", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/Dis-Taktirma-31.jpg", "date": "21.01.2024 07:57:46", "author": "Alim Burak AKDAĞ", "article": [ { "article": "Diş taktırma, dişimizi kaybetmemiz sonucu boş kalan yere diş eklenmesi yöntemidir. Her ne kadar istemesek de yapısal olarak dişlerimiz bir şekilde çürüyebiliyor ve dolgu yapmanın yetmediği dişin kurtarılamadığı zaman dişin çekilmesi gerekiyor. Çekilen dişin yeri boş kalıyor ve zamanla birçok soruna sebep oluyor. Bu sorunların başında diş yeri boşaldığından diğer dişlerin kayarak boşluğu doldurması gelir. Böyle bir durumda dişlerin arasındaki mesafe açılır ve kötü bir görüntü oluşur. Boşalan yere yapay bir diş taktırma böyle bir sorunu ortadan kaldıracaktır. Aynı zamanda diş çekildikten sonra oluşan kötü görüntü de dik taktırma sayesinde giderilecektir. Araştırmalara göre 65 yaş üzeri hastaların %45'inin dişlerini tamamen kaybettiği görülmüştür. Dişlerimizi kaybetmemizin bir başka sebebi ise dişlerin dökülmesidir. Diş etinden kaynaklı sorunlardan dolayı diş etleri diş köklerini tutamaz ve dişler dökülür. Bu gibi istenmeyen durumlarda ilk başvurulan yöntem diş taktırmadır. Diş taktırma, birkaç farklı yol ile olabilir.

Diş taktırma yöntemleri nelerdir?
Köprü tedavisi, sağlıklı ve maliyeti düşük bir yöntem olsa da çekilen dişinizin yanlarındaki dişlerinde kesilmesi gerektiği için hastaları düşündüren bir durumdur. Köprü, çekilen dişin yerinde olan boşluğu doldurmak için kullanılan yöntemlerden biridir. Yapılan işlem, ilk olarak çekilen dişin sağ ve sol tarafındaki dişler uygun şekilde kesilir. Daha sonra gerekli ölçüler alınır ve doktorunuz tarafından birbirine yapışık üç adet diş yaptırılır. Bunlardan sağ ve soldaki kesilmiş dişlere yapıştırılır. Ortada kalan diş ise diş boşluğuna direk oturmuş olur. Bu işlem için boş dişin etrafındaki dişlerin kesilmesi gerekir.

İmplant tedavisi, Çekilen dişin bulunduğu damağa yeni bir dişin vidalama yöntemi ile eklenmesidir. En sağlam diş taktırma yöntemi denebilir. Öncelikle gerekli ölçülerin alınmasıyla tedavi başlar. Daha sonra boş bulunan damağa özel bir vida yerleştirilir. İmplant diş hazır olduğunda vidalanmış yere oturtulur. İmplant diş doğal diş kadar sağlamdır. Fakat olumsuz bir yanı olarak fiyatı gösterilebilir. İmplant diş fiyatı lazer ve normal tedavi yöntemine göre değişiklik göstermekle birlikte tanesi 500 eurodan başlamaktadır.

Damaklı diş tedavisi, sadece bir diş için maalesef yapılamamakta. Birkaç dişini kaybeden hastalar için kullanılan bir diş taktırma yöntemidir. Bu yöntem de takılan diş kendisinden yapay bir damağa sahiptir. Bu işlem, diş boşluklarının uygun diş için ölçü alınması ile başlar. Daha sonra hazırlanan damaklı dişler yerine oturtulur. Bu yöntemden sonra takma dişleri istediğimiz zaman çıkarmak mümkündür. Takma diş, alışılması zor bir yöntemdir. Yemek yerken damak aralarına gıda kaçabilir ve büyük rahatsızlıklar verebilir.
" } ] }