{ "title": "Diş Tartarı Temizleme", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/dis-tartari-temizleme.jpg", "date": "21.01.2024 14:34:06", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Diş Tartarı Temizleme, Diş hekimlerince kakülüs olarak adlandırılmakta olan diş taşı yani tartar tükürükte yer alan mineraller ve plakların birikmesiyle oluşan bir üründü. Diş tartarı, diş eti iltihabı ile periodontit gibi dişeti hastalıkların başlıca nedenlerindendir. Diş taşı özellikle diş eti çizgisi yani diş ve damağın arasında yer alan bölümün altında oluştuğunda ciddi anlamda sorunu yaratır. Diş taşı kireçli olması nedeniyle serttir. Temizlenmesi ise göründüğü kadar kolay değildir. Bu temizleme işlemi kireçlenmiş yapıya karşı diş fırçası yardımıyla gerçekleşmesi hiç de kolay değildir. Bu nedenlerle diş tartarı temizleme işlemi özellikle diş etinin arasında kalan dişeti çizgisinde diş hekimleri nezaretinde küret ve gratuar adı verilen aletlerle dişin kireçli kısmının kazıyarak gerçekleşmektedir. Yapılan bu işlem rahatsız edici ve diş etlerimizin kanamasına neden olmaktadır. Diğer bir yöntemse diş taşının temizlenmesini yardımcı olan bir aletin titreşimleri sonucunda bölgeden yer alan kirecin kırılarak bölgesel dağılmayı sağlamasıdır.

Diş Tartarını Temizlemede Yapılması Gerekenler

Diş tartarı oluşmadan önce kişinin diş sağlığını koruması gerekmektedir. Bunun için gün içerisinde diş ve ağız sağlığının korunması açısından diş macunları ve diş ipleriyle dişe yeterli ve gerekli bakımın yapılması gerekmektedir. Hakeza dişlerimizi fırçalamakla birlikte ağızda şeker ve asitli içeceklerden kaynaklı zararlı maddeleri azaltmak için Uzman diş hekimince verilecek ağız çalkalanarak düzenli olarak kullanılmasında fayda bulunmaktadır.

Diş Tartarının Oluşma Sebepleri Nelerdir?

Diş hekimleri dişte tartar oluşumunu diş fırçalaması ve diş macunlarında yer alan anti bakteriyel maddelerden dolayı diş etinin üzerinde ve dişler üzerinde taş birikmesinin azaldığı gözlemlenmiştir. Ancak Uzman doktorların diş eti altında kalan tartar dokunun yok edilmesi için diş macunlarının yetersiz kaldığı çokça dile getirilmektedir. Hakeza yapılan bilimsel araştırmalar ışığında ağızda bulunan diş kaybına neden olan etmenler arasında diş etinin alt bölgesinde meydana gelen taşlar yani diş tartarlarıdır. Diş tartarlarının oluşmasında özellikle çay, sigara, şekerli yiyecekler, kahve, tatlı gibi besinler ciddi anlamda etkilidirler. Özellikle de diş salığı korunmadığı taktirde bu çay ve tatlı gibi yiyecek içeceklerden dolayı kalın yapıda diş tartarları oluşmaktadır.

Diş Tartarları Nasıl Yok edilir?

Diş tartarları yukarıda belirtildiği üzere fırçalama yoluyla ve kişisel ağız bakımı ile giderilmektedir ancak bazı durumlarda diş minesine yerleşen diş tartarı dışarıdan fiziki bir müdahale daha olmadan temizlenmeyecektir. Bunun için Uzman diş hekimlerince kırma işlemi gerçekleştirilmektedir. Hakeza bu diş tartarlarının tekrarlanmaması için kafein tarzı yiyecek ve içecekler tüketildiği dönem aralığında kişisel ağız bakımı yapılmalıdır. Sigara tüketen kişilerin özel diş macunları sayesinde diş lekelerini temizleyerek burada oluşacak zararlı yapıları engelleyerek diş tartarının oluşmasına mâni olacaktır. Diş tartarı ilerleyen kişilerin kafein ve sigaradan uzak durmalıdır. Hakeza diş tartarından kaynaklı eğer bir ağrı veya yanakta şişme görüldüğü taktirde vakit kaybetmeksiniz Uzman diş hekimine başvuruda bulunulmalıdır.
" } ] }