{ "title": "Diş Taşı", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/dis-tasi.jpg", "date": "21.01.2024 02:12:21", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Diş Taşı, sorunları genel olarak halk dilinde ağızda kireçlenme meydana gelmesi olarak adlandırılmaktadır ve bu durumda kişilerin olması şekilde ağız temizliğine önem vermemelerinden kaynaklı olarak gösterilmektedir. Gerekli düzeyde dişlerin fırçalanmaması gibi durumlarda bakteriler meydana gelerek tükürükle birlikte diş etinde, diş üzerinde veya diş aralarında yoğunlaşarak diş plaklarına neden olurlar. Bu nedenlerden dolayı zaman içinde meydana gelen diş taşlarını kişiler sadece fırçalayarak kendi imkânlarıyla gidermeleri kesinlikle mümkün değildir. Bu yüzden diş taşlarına maruz kalan kişilerin kesinlikle bir diş doktorundan yardım alarak temizletmeleri gerekmektedir. Diş taşlarının temizletilmeyerek ilerlemesi durumunda ilerleyen zaman içinde diş eti rahatsızlıklarına neden olarak gösterilebilmektedir.

Dişler üzerinde meydana gelen diş taşları bazı belli başlı besinlerin tüketilmesi sonrasında daha fazla meydana gelecek diye bir kural yoktur. Ancak dişlerin gereksinimi olan miktarda temizliğinin yapılmaması gibi durumlarda genellikle alt çenenin ön kısmında çok daha fazla diş taşı meydana gelmesine neden olarak gösterilecektir. Alt çene kısmındaki dişlerde diğer dişlere oranla çok daha fazla miktarda diş taşlarının meydana gelmesi bu kısımda tükürük bezlerinin özellikle diş plaklarıyla birlikte meydana gelen etkileşimidir. Diş taşları oluşma nedeninin gerekli ağız temizliğinin yapılmaması gösterilmesine rağmen kişiler devamlı düzenli olarak dişlerini fırçaladıkları konusunda ısrarlı olurlar. Ancak diş taşlarının meydana gelmesinde sadece diş fırçalamak kâfi gelmeyebilmektedir. Bu yüzden diş aralarında oluşan plaklarda ilerleyen zaman içerisinde diş taşlarının meydana gelmesine yardımcı olacaktır. Bu plakları yok etmek amaçlı hastalara diş ipi yöntemi ile plakları temizlemeleri hekimler tarafından tavsiye edilmektedir. Dişler üzerinde oluşan diş taşları herkeste olmayabiliyor. Oluşan kişilerde ise tükürük bezlerinin bileşenlerine ve tükürük bezlerinin içeriğine bağlı olarak değişiklikler göstermektedir. Bu durumu da şöyle açıklayacak olursak bazı kişiler düzenli diş ve ağız temizliğini gerekli şekilde yapmalarına karşılık yine de dişler üzerinde diş taşları meydana gelebilmesinin yanı sıra bazı kişilerde ise ağız temizliğine önem vermeseler de diş taşı meydana gelmeye bilmektedir.

Diş Taşını Temizlemenin Önemi

Diş taşları dişler üzerinde meydana gelirse ve temizliği yapılmazsa bu durumun diş eti rahatsızlıklarına yol açabilir ve bu durumda ilk olarak diş etleri üzerinde şişmelere ve kızarıklıklar olarak kendini belli edebilir. Bu durumda kişilerin dişlerini fırçaladıklarında veya tükürdüklerinde ağızdan kan gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda kişiler durumun ciddiyetini anlayarak diş eti olası rahatsızlığına karşı kesinlikle bir diş hekimine gitmelerinin gerekli olduğunun farkına varmaları oldukça önemlidir. Diş eti hastalığının ilerleyen zaman içerisinde boyutlarının artması sonucunda kişilerin ağızlarından oldukça yoğun bir koku yani ağız kokusu meydana gelebilir. Bu kokunun oluşma sebebi ise diş taşlarının ileri derecede bakteri barındırması ve oluşan bakterilerin de ağız kokusuna neden olmalarıdır. Diş taşları bir hekim tarafından temizlenmesi halinde hem diş etleri eski normal görünümüne kavuşacak hem de yukarıda bahsettiğimiz gibi ağız kokusuna neden olan etkenler kendiliğinden yok olacaktır. Kişiler ağızlarında diş taşı var olmasına rağmen bir hekime başvurmuyorlarsa veya kişiler üzerinde diş taşının hiçbir etkisi gözlenmiyorsa bile yine de diş taşları kişiler üzerinde diş rahatsızlıklarının daha fazla ilerlemesine yol açacaktır. Bu durumda en önemli konu diş taşlarının diş köklerine kadar ilerleyerek bu kısımda kemik erimeleri yaşanabileceği gibi daha ötesi diş kayıplarına da neden olabilmektedir.

Diş Taşı Temizliği Zararlı mı?

Pek çok kişi diş taşlarının giderilmesi amaçlı hekim tarafından yapılan temizliğin ardından yeniden diş taşı meydana geleceğine veya yapılan temizliğin dişler üzerinde olumsuz etkiler göstererek zarar vereceğini düşündüklerinden ötürü diş taşlarının hekim tarafından temizlenmesinden çekinirler. Aslında diş taşı temizliği esnasında kullanılan ultrosonik içerikli aletler hiçbir şekilde dişler üzerinde olumsuz etkilere sahip değildirler ve bu durumun tam tersi dişler üzerinde kalan diş taşlarının dişlere vereceği olumsuz zararlar daha büyük boyutlardadır. Özellikle diş taşların giderilmesi için gerekli olan ultrosonik olarak bilinen aletler neticesinde özellikle diş minelerine herhangi bir zararı olmadan temizleme işlemi tamamlanacaktır ve bu işlem yaklaşık 6 aydan 6 aya tekrarlanması gereken bir işlemdir.
" } ] }