{ "title": "Diş Teknisyeni", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/Dis-Teknisyeni-83.jpg", "date": "20.01.2024 21:42:22", "author": "Filiz gül", "article": [ { "article": "
Diş Teknisyeni, diş hekiminin ona verdiği diş ölçülerine göre hastanın eksik olan dişlerini tamamlayan veya düzenleyen, ayrıca protez ve diş köprülerini de yapmakla görevli olan kişidir. Diş teknisyenleri, diş laboratuarlarında görev yaparlar. Bu laboratuarların çalışma koşuluna göre temizliği veya ses seviyesi yüksek olabilmektedir. Örneğin porselen ve akrilik çalışmalarının yapıldığı kısım oldukça temizdir. Metal işlerinin yapıldığı kısım ise gereğinden fazla gürültülü olabilmektedir.

Diş Teknisyeni ne yapar?

Diş Hekimleri tarafından alınan ağız kalıbı üzerine alçı ve su dökerek Hamur elde eder. Bu hamurla daha sonra alçı model yapar. Alçı modelden akrilik denilen maddeyi çıkararak provadan gelen dişleri mumlayarak diş eti görünümünü almasını sağlar. Daha sonra dişleri plastik kalıba yerleştirir. Dişlerin üzerindeki fazlalıkları alır ve düzenli bir görünüm almasını sağlar. Ardından da protez cilası yapar. Kron köprü yapar ve kullandığı malzemelerin bakımını yaparak işini bitirir.

Diş teknisyeni ve aranan özellikler
Diş Teknisyeni Eğitimi

Eğitim süresi 4 yıldır. Bu 4 yıllık eğitim süresince Çene-Yüz Protezleri, tam protezler, bölümlü protezler, sabit protezler, mikrobiyoloji, ortodonti, diş morfolojisi, ilkyardım, sağlık istatistiği, hastalıklar bilgisi, maddeler ve araç bilgisi, teknik resim, teknik bilgiler, matematik ve genel kültür derslerini almaktadırlar. Mezunlara Diş Protez Teknisyeni unvanı verilir. Diş teknisyeni kamu ve özel kuruluşlarda iş bulma olanağına sahiptir.

" } ] }