{ "title": "Diş Temizleme", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/dis-temizleme.jpg", "date": "20.01.2024 07:07:17", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Diş temizleme, zamanla dişlerde oluşan plağın ve tartarın dişlerden arındırılma işlemi olarak tanımlanabilir. Dişler sürekli, dişleri kuvvetlendiren ve koruma altına alan kalsiyum ve diğer bileşenleri içeren tükürük ile temas içindedir. Bu durum dişler için faydalı olsa da beraberinde dişlerde zamanla kalsiyum birikintisine sebep olur. Birikinti tıpkı tebeşire benzer bir yapıdadır ve dişlerde renk değişimine yol açar. Dişlerde zaman içinde kahverengi ya da siyah renkte lekeler meydana gelmeye başlar. Tartar için zamanında önlem alınmaz ve yayılmasına müsaade edilirse bakteriler zamanla diş eti kenarında birikmeye başlar. Diş temizlemenin amacı diş yüzeyini, bakterilerin çoğalarak yayılmasını önlemek ve pürüzsüz bir hale getirmektir. Diş profesyonel olarak yapıldıktan sonra rutin olarak evde de temizliğe özen gösterilmelidir. Temizlikten sonra evde yapılacak bakım oldukça basit ve kısa süreli olur. Temziliği yapılan dişler sayesinde ağız içinde ferahlık yaşanır.

Profesyonel diş temizliği tıpta 'profilaksi' olarak da adlandırılır. Profilaksi önceden koruma anlamına da gelmektedir. Diş temizleme sayesinde plak ve tartarın neden olabileceği ağız ve diş hastalıkları önceden de önlenmiş olur. Temizleme işlemi sayesinde diş eti hastalıkları gelişme riski de büyük ölçüde azaltılabilir.

Diş temizleme nasıl yapılır?

Diş temizliği için diş hekimine başvurulduğunda hekim, özel cihazlar kullanarak itinalı bir şekilde, dişlere zarar vermeden dişlerde oluşan birikimleri temizler. Temizleme işleminde kullanılan aletler;

Ultrasonik alet: Diş temizliğine ultrasonik alet ile başlanır. Alet titreşim yolu ile büyük tartarların dişlerden düşmesini sağlar. İşlem ile su püskürtülür ve hastanın ağız içinin temizliği sağlanır. Ayrıca su ile olması gereken sıcaklığın üzerine çıkılmaz. Alet oldukça uğultulu bir ses ile çalışır. Ağız içinde titreşim yaşanır. Aletin uç kısmı yuvarlak ve kavislidir. Kesici bir alet olmadığı için dişlere zarar vermez. Dişlerde tartar çok fazla ise temizlenme işlemi daha uzun sürer.

İnce el aletleri: Ultrasonik cihaz sayesinde büyük tartarlar dişlerden arındırıldıktan sonra ince el aleti ile kalan parçalar temizlenir. Diş üzeri pürüzsüz bir hal alana kadar işleme devam edilir. İnce el aletleri diş yapısına uygun tasarlanmıştır. Bu özellikleri ile diş aralarında ve diş kıvrımlarında biriken tartarlar kolaylıkla temizlenebilir. Temizlenen tartarlar dişlere zarar vermeden bölgeden uzaklaştırılır.

Diş cilası: Dişler tartardan tamamen arındıktan ve tam bir pürüzsüzlük sağlandıktan sonra dişlere cila sürülerek parlatılır. Cilalama işlemi hızı düşük ufak bir el aletine takılmış fırça ile gerçekleştirilir. Alet tıpkı elektrikli diş fırçasına benzer yapıdadır. Dairesel hareketler ile tüm dişler teker teker cilalanır. İşlem sonrasında dişler parlak bir görünüm kazanır.

Florür: Hekim eğer uygun görürse son işlem olarak dişlere florür uygular. Florür tıbbi diş temizliğinin en son aşamasıdır. Uygulanan florür, köpük, macun ya da jel şeklinde olabilir. Yine özel cihazlarla dişlere uygulanır ve yarım dakika bekletilir. İşlem sonrası ağız içinde kalan fazlalıklar tükürülerek çıkarılır. Florür mideye zarar verebileceğinden asla yutulmamalıdır. Florür işleminden sonra yarım saat herhangi bir şey yenilip içilmemelidir.

Diş temizleme acılı bir yöntem midir?

Diş temizleme işlemi ağrı ve acıya yol açmayan bir yöntemdir. İşlem anında kullanılan ultrasonik alet titreşime yol açar. Tek hissedilen titreşimdir. Diş temizliği sonrasında ağız içinde mükemmel bir ferahlık ve parlaklık oluşur. Fakat diş temizliği sırasında hastanın ağrı yaşamasına neden olan durumlarda mutlaka doktorun bilgilendirilmesi gerekir. Bu sayede hekim hasta için en uygun yöntemi seçerek temizleme işlemine devam eder. Diş temizleme anında oluşan acı ve ağrı nedenleri;
Diş minesinin alt kısmında kalan canlı kısmın açığa çıkması ve diş etlerinde değişik nedenlerden dolayı oluşan yaralar temizleme anında ağrı ve acı yaşanmasına yol açabilir.
" } ] }