{ "title": "Diş Temizletme", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/dis-temizleme(1).jpg", "date": "21.01.2024 22:11:56", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Diş temizletme, diş bakımı düzenli olarak yapılmadığında dişlerin üst kısmında bakteri plağı olarak adlandırılan bir tabaka oluşur. Oluşan tabaka tükürük ile birleştiğinde zamanla sertleşir ve diş taşlarının oluşumuna neden olur. Başlangıç aşamasında olan diş taşı belli bir zaman sonra katı bir hal alır ve beraberinde diş etlerinin çekilmesine yol açar. Diş taşlarının oluşumunda en önemli etken tükürüktür. Tükürükte bulunan maddeler nedeniyle diş taşları oluşabilir. Tükürüğün en yoğun olduğu bölge olan alt dişlerde diş taşına daha fazla rastlanır. Dişler düzenli fırçalanmadığında bölgede diş taşı daha fazla birikir. Bu bölgelerde diş eti çekilmesi de daha fazla olur. Diş taşlarının Uzman hekimler tarafından belirli aralıklar ile temizlenmesi gerekir. Aksi halde diş eti çekilmesi devam ederek ciddi sorunlara yol açabilir. Diş taşı çoğaldıkça diş eti çekilmesi de artar. Beraberinde diş ve diş eti iltihabı, diş kanamaları, diş eti kanamaları ve ağız içinde hoş olmayan kokular yaşanır. Bu gibi durumlar kişinin sosyal hayatını da olumsuz yönde etkiler.

Diş nasıl temizlenir?

Diş Uzman doktor tarafından modern aletler veya ufak el cihazları ile temizlenir. Kullanılan aletler diş temizleme için özel olarak üretilen aletlerdir. İşlem anında hasta herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. İşlemden önce hastanın ağrı ya da acı hissetmemesi için dişlere uyuşturucu bir sprey sıkılır. İşlem yaklaşık 20 dakika içinde tamamlanır.

Diş temizleme işlemi hangi aralıklar ile yapılacağı 3-6 aylık doktor kontrollerinde belirlenir. Kişinin diş taşı oluşumuna eğilimi varsa 3 ayda bir temizleme ihtiyacı duyulabilir. Diş temizleme diş eti çekilmesini engelleyen önemli tedavilerden biridir.

İnce el aletleri, ultrasonik alet, florür ve diş cilası ile dişlerin temizlenme işlemi gerçekleştirilir. Ultrasonik alet, diş yapısı ile uyumlu olan ve dişlerde oluşan büyük tartarların temizlenmesini sağlayan bir alettir. Ağız içinde titreşim yaratarak dişleri temizler. İnce uçlu alet ise ultrasonik alet sonrasında diş aralarında kalan ufak tartarları temizlemek amacıyla kullanılır. Diş cilası ise tartarlar temizlendikten sonra yine küçük bir cihaz ile dişlere uygulanır. Cila sayesinde dişler daha parlak ve beyaz olur. Son olarak florür kullanılarak temizleme işlemi tamamlanır. Florür özel bir alet yardımı ile dişlere uygulanarak yarım saat kadar bekletilerek, tükürülür.

Diş temizletme kimler için uygundur?

Diş temizletme işlemini hemen herkes yaptırabilir. Bazen 3-6 ay ara ile bazen 6 aydan daha fazla aralıklar ile diş temizleme yaptırılabilir. Bu işleminde düzenli olarak tekrarlanması gerekir. Diş taşı kişi beslendiği sürece ya da hayatı boyunca meydana gelebilecek bir durumdur. Diş temizleme işlemi dişlere herhangi bir zarar vermeden kısa süre içinde gerçekleştirilebilir.

Diş temizletme işleminin fiyatı da günümüzde çoğu kişi tarafından merak konusudur. Fiyat diş yapısı ve doktora göre farklılık gösterebilir. Diş kontrolleri anında uygulandığında herhangi bir ücrete tabii tutulmaz. Ekstra olarak diş temizletme için doktora başvurulduğunda fiyat yaklaşık 80-100 TL arasında olur.

Evde diş temizlenebilir mi?

Diş taşları ev imkânları ile temizlenmesi mümkün olmayan bir sorundur. İğne ya da sivri uçlu cisimlerle diş aralarını temizlemek diş etlerine ciddi anlamda zarar verebilir. Diş temizleme işlemi hekimler tarafından özel aletler ile yapılması gereken ciddi bir işlemdir.
" } ] }