{ "title": "Dişin Yapısı", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/Disin-Yapisi-62.jpg", "date": "19.01.2024 16:46:02", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Dişin Yapısı, İnsan ağzında toplam 32 adet, çocuklarda ise 28 adet diş bulunmaktadır. Bunlardan genellikle sadece 28 tanesi kullanılmaktadır. Geriye kalan 4 adet diş ise yirmilik dişlerdir. Yirmilik dişler genellikle çene kemiğinde kendisin yer bulamadığından çene kemiğinde gömülü olarak bulunur ya da çıkarken çürüyerek çıktığından hemen çekilir. Nadiren diş içerisinde kendine yer bulup çürümeden ağızda kalır. Diş çene kemiğinde dizili olan çiğnemeye ve ısırmaya yarayan bir organdır. Dişler cansız bir kemik parçası olarak görünse de aksine canlı organlardır. Etten, sinirden, damardan yumuşacık bir özleri vardır. İnsanlar gibi yaşar ve ölürler. Düzenli olarak bakıldığında ömürleri uzar fakat diş bakımı aksatıldığı takdirde ömürleri kısa olur. Erkenden çürürler.

Dişin doğal yapı maddesini mine, dentin, sement, pulpadan (Diş özü) oluşturur. Bunlardan kısaca bahsedelim

Mine: Vücuttaki en sert maddedir. Dişi en dıştan koruyucu bir katman olarak çevreler. İçerisinde sinir hücresi olmadığı için duyarlı değildir. Diş rengi ten rengi gibidir. %97'si kalsiyum tuzlarından oluşur.

Dentin: Minenin altındaki tabakadır. Yetişkin insanlarda %75'ini oluşturur. Dişin asıl tabakasını detin (Fildişi) tabakası oluşturur. Dentin taç kısmında mine; kök kısmında da sement ile örtülüdür. Dentin canlı bir yapıdır %70'i mineral tuzları, %20'si organik madde ve %10'u da sudan oluşur.

Sement: kökün etrafını kaplayan kemiksi bir tabakadır ve çok incedir. Diş kökünün çene kemiğine tutulmasını sağlar. %65'i inorganik maddedir.

Pulpa (Diş özü): dişin orta kısmına ve burada bulun yumuşak dokuya verilen addır. Bu bölgede kan damarları yer alır. Bu kan damarları sayesinde diş enfeksiyondan korunur ve daima aktif halde kalır. Aynı zamanda pulpa da aşırı duyarlı sinir hücreleri bulunur. Bu hücreler sayesinde sıcak, soğuk ve basınç gibi duygular hissedilir.

Diş Çeşitleri ve Adetleri
İnsanda dişin yapısı anatomik olarak 3 bölüme ayrılır
Dişler Ne İşe Yarar?

Sindirimin düzenli olabilmesi için besinlerin ısırılarak küçük parçalara ayırmaya ve çiğneyerek öğütmeye yarar. Konuşmaları ve seslerin doğru bir şekilde çıkmasını sağlar. Estetik olarak yüzle bir bütün içerisindedir. Düzgün konuşmada dişlerin çok büyük önemi vardır. Dişler çene kemikleri, dil, damak, diş etleri bunlar hepsi bir bütün halinde çiğneme, tat alma, yutkunma ve konuşma gibi görevleri üstlenerek birtakım halinde yürütürler.
" } ] }