{ "title": "Gebelikte Diş Eti Şişmesi", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/Gebelikte-Dis-Eti-Sismesi-81.jpg", "date": "21.01.2024 06:53:33", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Gebelikte diş eti şişmesi: Çeşitli hormonların aktif olarak çalıştığı gebelikte, hormonların bu şekilde çalışması bedeni ödeme yatkın bir hale sokar. Gebelik döneminde bütün bedende bulunduğu gibi, dişi saran yumuşak dokuda da ödem oluşabilir. Ödemin etkisiyle normal süreçte diş etinde kalmayacak gıda maddelerinin bu süreçte diş etinde kalabilir ve bu da problemlere sebep olabilir.

Gebelik sürecinde ağız bakımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken başka mühim bir konu da ileri bir diş eti enfeksiyonu olan ‘kronik periodontitis' olmaktadır. Diş eti hastalıkları arasında en yaygın olarak karşılaşılan tıbbi adı ‘kronik periodontitis' olan ve gr negatif bakterilerinin neden olduğu enfeksiyon, gebeler yönünden riskli bir haldir. Araştırma ve çalışmalara göre erken doğum ve düşük kilolu doğum tehlikesini belli bir farkla artıran enfeksiyonun muhakkak tedavi edilmesi gerekir. Bunun için anneye, kadın doğum uzmanının da kararı ile antibiyotikler verilebilmektedir. Bu tedavinin anne karnındaki bebeğe rastgele bir zararı bulunmaz. Gebeler yönünden temel belirtilmesi gereken taraf; anne olmayı planlayan kadınların gebe kalmadan evvel ağız ve diş sağlığı bakımından koruyucu önlemler alması gerekmektedir. Şayet çürük sahip olunan ise çürüklerin ve diş eti enfeksiyonunun tedavi edilmesi, uyumlu olmayan eski restorasyonların yenilenmesi, protezler varsa ve vuruyorsa bunların düzeltilmesi gereklidir.

Gebelikte diş eti şişmesi neden olur?

Gebelik döneminde diş etlerinde şişme, kızarıklık ve hassasiyet gelişmesi yaygın olarak bir şikâyettir. Gebelikte dişeti iltihaplanmalarına sık sık rastlanılmaktadır. Diş etinde kanama, şişlik, kızarıklık ve dokunmaya karşı hassasiyet gelişmektedir. Bu hal ağız bakımını da güçleştirmektedir. Özellikle fırçalama sırasında ya da kendi kendisine olan kanamalar oldukça dikkat çekicidir. Bu sıkıntılar genelde gebeliğin ilk üç ayı içinde ortaya çıkmaktadır. Önlem alınmadığı durumlarda enfeksiyon dişe destek olan dokudan kemiğe de geçebilir ve sonuçta dişlerin kaybına yol açabilir. Daha az olmakla bir arada gebelik tümörü olarak isimlendirilen zarar vermeyen ancak, kotu görünümlü ve ağrılı dişeti büyümeleri görülebilmektedir. Gebelikte vücutta meydana gelen değişikliklerden dişeti dokuları da etkilenmektedir. Ağız bakımı gebelikte daha da önem kazanmaktadır, çünkü yükselen hormon seviyeleri var olan diş ve dişeti problemini arttırmaktadır. Hormonların yüksek civarda olması dişeti hücrelerindeki sıvı sayısını arttırır. Bu da dişetlerinin hassaslaşmasına ve şişmesine sebep olabilmektedir. Hem de dişetinin iltihaplanmalara karşı olan direnci de olumsuz yönde etkilenmektedir. Fakat şunu da belirtmek gerekir, gebelikte diş eti şişmesi hali ağız bakımın yetersiz olması ile direk ilgilidir. Ağız içerisinde tespit edilen bakteriler rahatsızlığın şiddetlenmesine sebep olmaktadır.
" } ] }