{ "title": "Gömülü Diş Ameliyatı", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/Gomulu-Dis-Ameliyati-13.jpg", "date": "19.01.2024 03:16:21", "author": "Cihan OZEN", "article": [ { "article": "
Gömülü diş ameliyatı, yirmilik dişlere uygulanan bir operasyondur. Çene yapısı bazı kişilerde küçük olduğundan, çene kemiğindeki darlığa bağlı yirmilik yaş dişleri ağız içinde sürememekte veya yanağa, çapraz ve yarı gömülü olarak sıkışabilmektedir. Bu dişlerin yarı gömülü veya gömülü kalması halinde, etrafında yumuşak doku iltihabı ile karşılaşılmaktadır. Diş eti enfeksiyonu antibiyotik ile tedavi edilmişse de yirmilik dişin ameliyatı yapılmadığında devamlı tekrarlama eğilimi gösterecektir. Gömülü bulunan dişler ağız boşluğuna çıkabilmek için, ön taraftaki dişleri de öne doğru iter. Öne gidemeyen dişlerde ve çene sırasında basınç ağrısı duyulur. Gömülü kalan dişler çevresinde tümör, kist oluşumlarına sebep olabilir. Eğer dişlerin dizilim düzgünse, çenede yirmilik dişin çıkması için uygun alanda yoksa, gömülü dişin ameliyatla alınması şarttır. Bu yapılmadığında, dişin dizilişinde çapraşıklıklar olur. Bunun dışında insanda ortodontik tedavi yapılacaksa, diş diziliminin korunması için, gömülü yirmi yaş dişinin ameliyatla alınması gerekir. Altta yer alan yirmilik dişin pozisyonu yatay veya çapraz olursa, öndeki azı dişi çürütebilir. Diş çıkmaya çalıştıkça, önde bulunan azı dişin kökü güçsüzleşecektir. Genç yaşlarda çene kemiği yumuşak ve esnek olurken, yaş ilerlemesiyle çene kemiği sert ve kırılgan bir duruma gelir. Bu kişilerde sağlık sorunları yükseleceğinden, yirmilik dişin genç yaşlarda çekilmesi çok doğrudur.

Gömülü diş ameliyatı nasıl yapılmaktadır?

Ameliyat yapılmadan evvel panoramik röntgen filmi çekilir. Bu filmde gömülü dişin pozisyonu ile etrafında bulunan tehlikeli anatomik oluşumları gözlemek ve çevrenin simetrisini görmek amaçlanır. Gerekirse üç boyutlu diş tomografisi çekilerek, yakında bulunan sinirle dişin ilişkisi, üstteki yirmilik dişin sinüsle arasındaki sınırları daha iyi görülebilir. Ameliyat esnasında verilen anesteziden sonra, diş etinde açılmış olan küçük kesikten flebi yardımı ile diş eti kaldırılır. Bu şekilde dişe ulaşılır.

Gömülü diş ameliyatından sonra nelere dikkat etmek gerekir

Bu ameliyatlar bazen çok kolay, bazen de zorlayıcı bir çalışma sunar. Bu yirmilik dişin pozisyonuna, konumuna, hastanın uyumuna ve doktorun el işine göre değişir. Ameliyat sonrasında konulan tampon 20 dk. Süreyle ısırılmalıdır. Sonra yerinden çıkarılmalı ve yenisi konmamalıdır. Bu esnada ağız fazla açılmamalı ve esnenmemelidir. Sert ve sıcak besinler ise tüketilmemelidir. Doktorun verdiği antibiyotik, ağrı kesici, ağız gargarası gibi ilaçlar düzenle kullanılmalıdır. Gargara yerine tuzlu su ile ağız çalkalanmalıdır, günde üç defa diş fırçalama yapılmalıdır. Ameliyat esnasında çene kemiğinde aşındırma olduysa, dışarıdan buz takviye edilmelidir. Bu uygulama 10 dakika süreyle devam etmelidir. Bunda süre uzun tutulacak olur ise yumuşak dokuda yanma meydana gelebilir.

" } ] }