{ "title": "Gömülü Diş Çekimi", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/Gomulu-Dis-Cekimi-46.jpg", "date": "21.01.2024 16:48:12", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Gömülü diş çekimi, Diş canlılarda ağı içerisinde çene üzerinde düzgün bir şekilde dizili olan yapılara denir. Bu dişlerden bazıları genellikle de azı dişlerden olan yirmilik dişler gömülü dişlerdendir. Bu gömülü dişler günümüzde birçok bireyde çene küçülmesi oluşumu sıklık kazandığından çıkış yeri bulamamaktadır. Çıkış yeri bulamayan ve gömülü vaziyette içeride kalan bu dişler zamanla hastalarda ağız içerisinde olumsuz durumlar meydana getirebilmektedir. Özellikle en arkada oluşması ve çıkacak yer bulamamasından ötürü diş etinde ağrı ve enfeksiyonlara neden olabilen bu gömülü dişlerin çekilmesi için gereken ve kullanılan tek yöntem ameliyatlardır. Bu ameliyatlar ağız içerisine yapılan kesi işlemi ile gerçekleştirilir.

Gömülü diş çekimi işlemi

Öncelikli olarak hastalara ilk uygulanması gereken tanı işleminin gerçekleştirilmesi ve belirlenmesidir. Buda günümüzde rahat bir şekilde kullanılan üç boyutlu röntgenler veya panoromik röntgenlerdir. Bu çekilen filmler sayesinde gömülü olan dişin diş eti içerisinde bulunan pozisyon ve duruşu belirlenmelidir. Böylelikle uygulanacak olan işlem sağlıklı bir şekilde gereken yerden kesi işlemi gerçekleştirilebilir. Çekilen röntgenler gömülü olan dişlerin anatomik yapısının belirlenmesinde çok önemlidir. O nedenle de mutlaka diş hekiminin dişe müdahale edebilmesi için uygulaması gereken işlemlerin başında yer alır. Bazı gömülü dişlerin yerlerinden dolayı çekilme işlemleri zorluk çıkarsa da bazıları da yine konumları ve duruşları bakımından çok kolay şekilde işlemi gerçekleşir.

Gömülü diş çekimi, ağız içerisine anestezi yapılarak çene cerrahları tarafından yapılacak olan operasyon işlemi ile ancak gerçekleştirilebilir. O nedenle de bu tür gömülü dişler için mutlaka normal diş hekimine değil çene cerrahına gidilmesinde fayda vardır. Aksi takdirde ciddi ağız sağlığı hatta çene problemleri ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Gömülü dişler veya diş alt çenede ise öncelikli olarak dişin pozisyonuna bakılmalıdır. Daha sonrasında ise pozisyonun belirlenmesi ile kesinin nereden yapılacağına karar verilmesi gerçekleştirilir.

Gömülü dişler, ağız içerisinde diş eti ne tam gömülü veya yarı gömülü şekilde dik durduğu pozisyonlarda olabilir. Bu tür olgularda gerçekleştirilen gömülü diş çekme işlemi kolay ve uygulaması basit olan bir yöntem ile rahatlıkla çıkartılabilir. Diş pozisyonlarından alt çenede yatay şekilde durumu olan gömülü dişler en zor ameliyatı gerçekleştirilen pozisyonların başında gelir. Bu pozisyondaki gömülü dişlerde çene kemiğinin aşındırma işlemi yapılmalıdır. Dişe ulaşılmasından sonra dişin şekil pozisyon ve konumuna bağlı olarak dişin birkaç parçaya ayrılması ve bu şekilde çekilmesi gerekir. Her ne şekilde olursa olsun gömülü diş çekilme işlemlerinin hepsinde işlemin bitmesi ile kesi yapılan yere dikiş atılarak kapama işlemi yapılır. Daha sonra hastaya bir tampon verilerek ortalama yirmi dakika ısırması istenir ve beklenir.
" } ] }