{ "title": "Gömülü Diş", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/gomulu-dis.jpg", "date": "19.01.2024 17:24:35", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Gömülü diş, dişlerin normal sürme sürecinde ve daha sonraki yılda normal yerlerini alamamasıdır. Bu tür dişler genellikle ağızda 20 yaş dişleri diye adlandırılan 3. Büyük azı dişlerde görülür. Çenenin en gerisindeki azı dişleri olan bu dişler normalde 18-24 yaş aralığında ağızdaki yerini alır. Fakat çoğu kişide daha geç döneme kadar çıkmaz ya da gömülü diş olarak kalır. Ağızda 20 yaş dişlerinin sürmesi için yeteri kadar yer olmaması gömülü kalmalarına yol açar.

Gömülü diş genellikle ağrıya, kulak ağrısına, ağzın açılmasında kısıtlılığa neden olur. Kist oluşumu, yandaki dişin çürümesi gibi etkileri de olabilir. Bulundukları yerler yeteri kadar temizlenemediğinden, diş iltihabı gibi sorunlar yaşanabilir. Antibiyotik tedavisi bu yakınmaları tedavi etse de yeniden ortaya çıkma olasılığı fazladır. Gömülü dişler kötü ağız kokusuna, tada yol açabilirler. Bu dişlerin eğitimli olan çene cerrahları tarafından çekilmesi gerekir. Eğer uygun koşullar varsa 4 gömülü dişi olan kişilerin dişleri tek seansta çekilebilir.

Gömülü dişler neden olur?

Dişlerin gömülü olarak kalma nedenleri 3 farklı teori ile açıklanır.
Gömülü diş ameliyatla çekilmelidir

Gömülü diş çeşitli komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle ameliyatla çıkarılması uygundur. Ameliyattan önce hastalar doktorun önerdiği ilaçları kullanmaya özen göstermelidir. Özellikle kanamayı tetikleyici aspirin gibi kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların bunları belirli bir süre önceden kesmesi gerekir. Gömülü diş çekimi çene cerrahları tarafından yapılmalıdır.

Operasyonla gömülü diş çekildikten sonra, ağız içine konulan tampon yarım saat kadar ısırılır. Bundan sonra kanamanın devamı halinde bölgeye pamuk konulabilir. İlk 24 saatte tükürme, ağzın çalkalanması sakıncalıdır. Çünkü iyileşmeyi destekleyecek pıhtı oluşumunun çekim soketinden uzaklaşması söz konusudur. Bu süreçte sıcak besinler, içecekler tüketilmemelidir. Sıcak duşta tavsiye edilmeyen bir durumdur. Yine operasyon sonrasında da kanamayı arttıran ilaçlar kullanılmamalıdır. 2-3 saat anestezi etkisi devam ettiğinden, dudak ve dilin ısırılmaması için, yiyecek yenmemesi gerekir. İlk 24 saatte soğuk kompres ağrının azalmasını sağlayacaktır. Bunun 15 dakikalık aralıklarla uygulanması tavsiye edilir. Diş fırçalama operasyondan bir gün sonra yumuşak şekilde yapılabilir.

Gömülü diş operasyonu sonrasındaki komplikasyonlar

Bu bir cerrahi işlem olduğundan erken ve geç dönemde çeşitli komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Ağrı gömülü dişin zorluk derecesine göre etkili olur. Bölgedeki ödem doku travmasından kaynaklanabilir. Ödem genellikle üçüncü günden itibaren azalmaya başlar. Ağız açmada kısıtlılık çiğneme kaslarından oluşan spazm sonucunda ortaya çıkabilir. İlk 1-2 günde oldukça fazladır. Bir hafta içinde etkisi hafifler. Bu komplikasyonların dışında çeşitli enfeksiyonlar oluşabilir. Operasyonda ya da sonrasında lokal ya da sistemik kanama sorunları yaşanabilir. Özellikle yaşlı hastalarda fazla kanama olabilir. Komşu dişler hasar görebilir. Ayrıca nadiren alt çene kırığı ortaya çıkabilir.

Gömülü dişin çekiminin uygun olmadığı durumlar

Diş çekimi sırasında bazı önemli noktaların sürekliliğini kesintiye uğratması, diş ve çevre dokuda patolojinin olmaması halinde dişin çekimi uygun görülmez. Yani alt çene sinirine yakın olan ya da sinirin diş arasından geçmesi, alt çenede dişin çekilmesinde ya da sonrasında çene kırığının oluşma riski gömülü dişin çekilmesine engel olabilir.
" } ] }