{ "title": "Hamilelikte Diş Ağrısı", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/hamilelikte-dis-agrisi.jpg", "date": "23.01.2024 03:59:38", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Hamilelikte diş ağrısı, gebelik esnasında anne dişlerinden kalsiyum kaybı ve her gebelikte annenin bir dişini kaybedeceği hata bir inanıştır. Ama hamilelik esnasında ağız sağlığında birtakım değişikliklerin olacağı da bir gerçektir. En mühim değişiklik östrojen ve progesteron hormon düzeylerindeki yükseliş olup, bu vaziyet da dişler üzerindeki plak birikiminin artışıyla bağlantılıdır. Şayet plak uzaklaştırılmazsa diş eti iltihabına (Gingivitis) yol açar. Bu vaziyet \"hamilelik gingivitisi\" ismini alır. Diş eti kırmızı, hacim olarak da çoğalmış, duyarlı ve kanamalıdır.

Bu tablo fazladan öte ikinci üç ay döneminde hamile bayanların çoğunluğunu çeşitli şiddette etkiler. Şayet gingjivitis esasen mevcutsa hamilelik esnasında şiddeti artabilir ve iyileştirme edilmezse periodontitise ilerleyebilir. Hamile bayanlarda bununla beraber \"hamilelik tümörü\" geliştirme rizikosu da vardır. Şunlar diş eti büyümelerinin irritasyonu neticesi meydana gelen iltihaplı lezyonlardır. Çoğunlukla kendi haline bırakılmakla beraber, hasta kişiye huzursuzluk veriyorsa ya da çiğneme, fırçalama ve diğer ağız bakımı işlemlerini engelliyorsa diş hekimi aracılığıyla alınmalıdır. Gebelikte diş ağrısına ne faydalıdır sualinin yanıtı, hamileliğine çok fazla ilgi eden anne olacaklar amaçlı yanıtı beklenen önem verilen sorulardan bir tanesidir. Nedeni ise normal bir birey ile hamile olan bireye yapılabilecek müdahale ve önlem bir olmayacaktır. Hata ve bilinmedik yöntemlerle edinilen tedbirler hem bebeğe hem de anne adayına önemli sıkıntılar doğurabilmektedir. Diş ağrısı problemi herkeste meydana geldiği benzeri gebe olan anne adaylarının karşın karşıya kalabileceği çok fazla önemli bir problemdir. Hamile olan anne adayları bebeğin gelişmesinde gereği olan kalsiyum mu fazlaca harcayacağından bu dişlerde zayıflamalara neden olacaktır.

Hamilelikte diş sorunları ne türlü engellenir?

Diş eti irini dişlerin etkili olarak da bakımı ve temizlenmesi ile önlenebilir. Her gün en az 2 defa, olası olan vaziyetlerde her yemek ardından dişler fırçalanmalıdır. Her gün bütün dişlerde diş ipi kullanılarak temizlik işlemi de yapılmalıdır. Erken diş fırçalamak huzursuzluk veriyorsa ağız su ya da anti-plaque ve floridli gargaralarla çalkalanmalıdır. Ölçülü beslenme ile C ve B12 vitamin destekleri de ağız sıhhatinin sürdürülmesi bakımından mühimdir.

Gebe olan adaylarda ağız ve diş sağlığı için öneriler

Ağız ve diş bakımınıza itina gösterin: Hamilelikle boy gösteren çok öğürme, ağızda bakteri oluşumuna bu da her geçen gün dişlerde plak ve tartar oluşumuna, sonrasında de diş çürüklerine davetiye çıkarmaktadır.

Karanfil kullanın: Karanfilin yatıştırıcı ve sakinleştirici tesiri sayesinde ağrıya yol açan diş kök hücrelerinizi uyuşturarak kısa zamanda olsa rahatlamanıza ve kendinizi iyi hissetmenize yardım eden olacaktır.

Bol bol su tüketin: Ağızda müesseseye ve bunun için ilişkili bakteri oluşumuna taban hazırlayabileceğinden anne olacaklar gündelik normal su tüketim miktarını ara öğünlere bölerek kesinlikle tüketmeleri gerekmektedir.

Beslenmenize İlgi edin: Birey hamilelik dönemlerinde çok şekerli yiyecekleri tüketmekten kaçınmalıdır.

Diş muayenesi yaptırın: Hamile olan anne olacaklar itinalı olarak da diş hekimlerine gittikçe kontrol olmalılardır.
" } ] }