{ "title": "Hamilelikte Diş Eti Kanaması", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/hamilelikte-dis-eti-kanamasi.jpg", "date": "19.01.2024 04:01:48", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "
Hamilelikte diş eti kanaması, Hamilelikte, anne adayında vücutlarında birtakım değişiklikler görülmektedir. Bu değişikliklerden birisi de diş ve diş etlerinde görülür. Gebelikten önce çok sağlıklı ve sağlam olan diş ve diş etlerinde kızarıklık, hassasiyet, şişlik gibi durumlar oluşabilir. Bunlar daha çok dişlerimizi fırçalarken, kanamaya neden olduğu görülmektedir. Her üç anne adayından birinde diş eti kanaması görülebilmektedir. Buna da gebeliğe özgü diş eti kanaması adı verilmektedir. Diş etlerinde kanama haricinde, halk dilinde şişlik olarak tabir edilen nodülde görülebilir. Diş etlerinde doğal olarak oluşan bu nodüller zararsız ve ağız bölgesinde ağrı yapmazlar. Doğumun gerçekleşmesi ile ortadan kendiliğinden kalkarlar. Doğum sonrasında kaybolma olmazsa veya gebelikte size çok rahatsızlık, aşırı kanama veriyorsa, doktor kontrolünde alınabilirler.

Gebelikte oluşan diş eti kanamalarında, önemli olan hamilelik süresince diş ve dişeti bakımınıza, ağız bakımına gereken önemi göstermek olacaktır. Bilhassa gebelikten dolayı hassaslaşan diş etlerinde, kanama yaşanması size fırçalama olayını bıraktırmamalıdır. Aksine dişlerinize daha dikkatli ve özenli bir bakıma sürüklemelidir. Dişlerimizi fırçalarken, 6 ayda bir diş fırçasını değiştirmek faydası olacaktır. Ayrıca gebelik süresince çok yumuşak olan bir fırça tercih edilmelidir.

Gebelikte oluşan diş eti kanamalarının en birincil sebebi gebelikte değişen hormonların etkisi ile diş ve diş etlerinde oluşan bakteriler, ağız içini daha hassas hale getirdiği için kanamaya ve iltihap oluşmasına daha yatkın olur. Bundan dolayı çok sık diş eti kanaması görülmektedir.

Hamilelikte ağız ve diş sağlığı bakım ve kontrollerini hiçbir şekilde aksatılmaması gerekir. Özellikle çocuk yapmayı düşündüğünüzde, hamile olmadan oluşan rahatsızlıkları gidermek daha mantıklı olacaktır. Ancak hamilelikte de diş sağlığı kontrolleri yapılır ama gebelik öncesi yapılan işlemler daha faydalı olur. Gebelikte oluşan diş eti kanamaları veya iltihaplarında aşağıdaki durumlardan herhangi birisi varsa, diş doktoruna gidilmesi tavsiye edilir.
Gebelikte oluşan diş eti kanamalarında yapmamız gereken en önemli husus, düzenli diş fırçalamaya dikkat edilmelidir. En az günde 2 defa yumuşak bir diş fırçası ile fırçalama ve içinde florid olan diş macunu tercih edilmelidir. Gebelik süresince diş ipi kullanmak ta, kanamaları önlemek için fayda sağlar. Diş doktoruna gidildiğinde ilk girdiğinizde kesinlikle hamile olduğunuzu bilgilendirmeniz gerekecektir. Ayrıca anne adaylarının yaptığın hatalardan birisi de ağız ve dişlerde oluşan sorunları bekletip, gebelik sonrasına bırakmaktır. Tedaviyi geciktirmek daha ciddi problemlere yol açmaktadır. Diş hekimlerinin, anne adaylarına lokal anestezi veya özel antibiyotikler ile anne adayına zarar vermeyen ilaçları kullanabilirler. Bundan dolayı gebelikte oluşan diş ve diş eti sorunlarında doktora gidilmesi gerekir.
" } ] }