{ "title": "Hamilelikte Diş Eti Şişmesi", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/Hamilelikte-Dis-Eti-Sismesi-67.jpg", "date": "19.01.2024 22:49:58", "author": "Özge Koçak", "article": [ { "article": "
Hamilelikte diş eti şişmesi, hamilelik döneminde anne adaylarını en çok endişelendiren konulardan biri de ağız ve diş sağlığıdır. Hamilelik süreci boyunca diş ve diş etiyle ilgili herhangi bir müdahale veya tedavi yapılamayacağı doğru değildir. Bunun aksine uzmanlar, hamilelik döneminde dış kontrollerinin çok daha önemli olduğunu, gerekli durumlarda ağız ve diş sağlığı için diş hekimi müdahalesinin faydalı olduğu belirtilmektedir. Hamilelikte yaşanan hormonal değişiklikler diş eti iltihabı oluşumuna sebep olabilir. Bu dönemde sık sık bir şeyler yendiği için diş fırçalama, ağız çalkalama, uygun aralıklarla diş taşı temizliği gibi önlemlerle yeni diş çürüklerinin önüne geçilebilmektedir. Hamilelikte diş eti şişmesi ile hamilelikte ağız ve diş sağlığı açısından ciddiye alınması gereken asıl sorunlar, hormonal değişikliklerin de rol oynadığı, diş eti iltihabı kaynaklı olabilmektedir.

Diş hekimi ve kadın doğum uzmanları, hamilelikte diş eti şişmesi tedavi edilmezse, erken doğum riskinin arttığı, ağız ve diş sağlığıyla ilgili her müdahalenin anne adayına da uygulanabileceği, ihmalin sonuçlarının daha riskli olabileceği konularında uyarmaktadır. Çeşitli hormonların aktif olarak çalıştığı gebelik dönemlerinde hormonların bu şekilde çalışması vücudu ödeme yatkın bir duruma sokabilir. Hamilelikte diş eti şişmesi, hamilelik döneminde tüm vücutta olduğu gibi, dişi saran yumuşak dokuda da ödem yani şişme oluşabilmektedir. Ödemin etkisiyle diş etinde kalmayacak besin maddelerinin bu süreçte diş etinde kalabilir. Bu durumda hamilelikte diş eti şişmesine sebep olabilir.

Hamilelikte diş eti şişmesi neden olur?

Hamilelik Gingivitisi: Hamileliğin ilk aylarında görülen, diş eti hastalığının başlangıcıdır. Esas sebebi bakteri plağıdır. Ağız bakımının yeterince yapılmaması, zaman içinde dişlerin üzerinde bakteri plağının oluşmasına sebep olur.

Hamilelik Tümörü: Tümörden kast edilen iltihaba bağlı olarak gelişen diş eti büyümesidir. İki diş arasındaki ette büyüme olarak kendini göstermektedir. Tabi ki de kanser değildir. Bu şişlik doğumdan sonra, hormonların etkisi ortadan kalkınca kendiliğinden geçmektedir. Şişliğin üzerinde yara oluşumu görülür ve bu yara da ağrıya neden olabilir.

Kronik Periodontitis: Hamilelerde rastlanan bir diğer diş eti şişmesi ise kronik periodontitisdir. Diş eti hastalıkları arasında en sık görülen, gram negatif bakterilerinin yaptığı enfeksiyon tedavi edilmediği zaman erken doğum ve düşük gibi durumlara neden olabilmektedir.

Hamilelikte diş eti şişmesi tedavisi nasıl yapılır?

Hamilelikte diş eti şişmesininoluşmaması için en doğru tedavi şekli dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmaktır. Etkin ve doğru bir şekilde diş fırçalamakla mümkün olur. Hamile olan kişinin sürekli ağız içini su ile yıkaması, ağız içinde oluşan asidi de önleyerek dişin iltihap kapmasına engel olur. Her gün dişlerinize temizlik yapılması da çok önemlidir. Hamilelikte diş eti şişmesi bu yollar ile önlenebilir. Yine de durum ne olursa olsun ilk önce doktora başvurun.
" } ] }