{ "title": "İltihaplı Diş", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/iltihapili-dis.jpg", "date": "21.01.2024 03:15:59", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
İltihaplı diş, iltihap diş kökünü, diş etlerini etkileyen önemli bir sorundur. Beraberinde ağrı ve ateş yaşanabilir ve daha çok diş çürüklerinden dolayı oluşum gösterir. Diş iltihabı kronik bir şekilde devam ediyorsa iltihap zamanla kist haline dönüşür. Dişte iltihaplanma meydana gelmişse zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. İhmal edildiğinde tek dişte görülen iltihap zamanla diğer dişlere de yayılabilir ve diş kayıplarına neden olabilir. Dişte meydana gelen çürük önemsenmez ve doğru bir şekilde tedavi edilmezse bölgede biriken bakteri ve enfeksiyon çevre kemik ve köklere doğru yayılır. Enfeksiyon diş köküne kadar ulaştığı takdirde bölgede şişme ve ciddi anlamda ağrı yaşanır. Enfeksiyon kemiğe kadar ulaştığında ise diş kaybı kaçınılmaz olur. Bu nedenle dişte oluşan çürükler önemsenerek zamanında doktora başvurulması gerekir. Doktor dişte oluşan çürük ya da iltihabı inceleyerek gerekli tedaviye başlar. Çürük dolgu ya da kanal gibi tedavilerle tamir edilebilir. İltihap için ise antibiyotik tedavisine başlayabilir.

İltihaplı diş için nelere dikkat edilmelidir?
Dişte meydana gelen iltihap ağrı, şişlik, halsizlik, yanaklarda şişme, yutkunma güçlüğü ve ateş gibi belirtilere neden olabilir. İltihap diş kökünden kaynaklanır. Bölgeye yerleşen bakteriler diş iltihabına yol açar. İltihap nedeniyle oluşan cerahat dışarı çıkmaya çalışır ve dolayısı ile oluşan baskı nedeniyle dişte şiddetli ağrı yaşanabilir.

Diş iltihabı yalnızca ağız içini değil tüm vücudu olumsuz yönde etkileyebilir. İltihap kan yolu ile damar, kalp, böbrek gibi organlara kadar ulaşarak organlara zarar verebilir. Bu nedenle de iltihaplı dişin ihmal edilmemesi ve vaktinde hekime başvurulması gerekir. Diş iltihabının en önemli nedeni diş çürüğü ve diş bakımına yeteri kadar dikkat etmemektir.

Diş iltihabı sadece evde alınan önlemler ile tedavi edilemez. Mutlaka doktora başvurularak tıbbi destek alınmalıdır. Ancak doktora gidene kadar evde rahatlama sağlamak için bazı yöntemlere başvurulabilir.

İltihaplı diş nasıl tedavi edilir?

Diş iltihabı eğer çürük dişten kaynaklanıyorsa öncelikli olarak çürüğün tedavi edilmesi gerekir. İltihap geliştiğinde antibiyotik tedavisine başlanarak iltihap dağıtılır. İltihap dağıldıktan sonra çürük diş kanal, dolgu ya da çekme işlemleri uygulanarak tedavi edilir. Şayet iltihaba yol açan neden bulunamaz ve tedavi o yönde gerçekleştirilmezse diş iltihabı belli bir süre sonra tekrarlayabilir.

İltihaplı dişe ne iyi gelir?

Papatya çayı diş iltihabı için kullanılabilir. 1 su bardağı sıcak suya 1 çay kaşığı kadar papatya kurusu eklenerek karıştırılır. Hazırlanan papatya suyu ağız gargarası olarak kullanılır. Aynı şekilde adaçayı, ekinezya ve kan otu suyu da ağız gargarası olarak kullanıldığında diş iltihabına karşı iyi gelir.

1 çay kaşığı zerdeçal, yarım bardak suya eklenir. Karışım bir parça pamuk yardımı ile iltihaplı dişe uygulanır. İltihap için tuzlu su ile gargara yapılabilir. Yine eczanelerden temin edilebilecek gargaralar ile iltihaplı bölge temizlenebilir. İltihaplı ve ağrılı diş için poşet çay uygulanabilir. Poşet çay kullanıldıktan sonra 5 dakika buzlukta bekletilip bölgeye uygulandığında rahatlama sağlanabilir.
" } ] }