{ "title": "Kalıcı Diş Beyazlatma", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/Kalici-Dis-Beyazlatma-38.jpg", "date": "21.01.2024 16:00:28", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "Kalıcı Diş Beyazlatma: işlemi, çeşitli sebeplerle renk değiştirmiş ve sararmış dişlerin rengini, kişiye özel birkaç ton açmak için yapılan bir çözümdür. Dişlerin yapısında (Mine ve dentin tabakasında) olan renklenmeleri giderme uygulamasıdır. Güzel bir gülümseme için sağlıklı ve beyaz dişler çok önemlidir. Ancak dişlerin oluşumları sırasında meydana gelen yapısal bozukluklar, çocukken yâda anne karnındayken kullanılan bazı antibiyotikler, tükettiklerimiz ve içilen sulardaki flor miktarı dişlerimizde renklemeye neden olabilir. Bunlarla beraber yaşlılık, eski protezler, kaplamalar ve dolgular da dişlerdeki beyazlığın yok olmasında etkilidir. Yediğimiz içtiğimiz çay, kahve, sigara, içinde renklendirici bulunan bütün içecekler, kırmızı şaraplar, vişne suları, nar suları bunların hepsinin tesiriyle yıllar geçtikçe dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine yapısında çoğalan renkli organik ve inorganik maddeler neticesi dişler koyulaşır. Rengi koyulaşmış ya da sararmış dişlere porselen kaplama vs. Yaptırmanın yerine balecin olarak da isimlendirilen kalıcı olan diş beyazlatma yöntemi uygulanır ve bu işlem sonrasında dişler durumuna göre yedi, sekiz tona kadar açılır.

Evde kalıcı diş beyazlatma: Diş doktoru hastanın ağzından ölçü alıp dişlerin üstüne takılabilecek ince lastik kalıpları hazırlar. Hasta, kendisi için hazırlanmış bu özel kalıbın içerisine ilaç koyarak bu kalıbı beyazlatılacak dişlerin üstüne günde en az 7-8 saat takar (Genelde uykuda). Bu uygulama ortalama 1-3 hafta sürer. Her iki yöntem de çok etkin olmasına rağmen tercih, renklenmenin derecesine ve tedavinin en çabuk sonlandırılmak istendiğine ve doktorun görüşüne bağlıdır.

Kalıcı diş beyazlatmada dikkat edilmesi gereken hususlar
Kalıcı Diş Beyazlatma en uygun yöntemler: Eğer ki her akşam dişinize kalıbı takmayı unutacağınızı düşünüyorsanız veya sonuçları görmek için çok uzun süre beklemek istemiyorsanız ofis tipi beyazlatma sizin için en uygun bir çözüm olabilir. Eğer dişleriniz renk olarak birbirlerinden çok farklılarsa dişlerinizle teker teker ilgilenebilmesini de sağlar. Diş beyazlatma uygulanan hastaların çok azı uygulama sonrası sıcak veya soğuk hassasiyet hissedilebilir. Bu da dişlerdeki çok hafif aşınma ve mine çatlakları sebebiyle olur, kısa sürede geçebilen bir hassasiyettir. Dişlerdeki aşınmalar çok ise flor uygulamasıyla bu durum ortadan kaldırılır.

Kalıcı sağlanan diş beyazlığı ne kadar dayanır: Diş beyazlatma (Bleaching) ile sağlanmış olan dişlerinizdeki beyazlık uzun zamanlıdır. Ancak bu zaman size de bağlıdır. Aşırı sigara içimi, aşırı çay-kola-kahve-gibi renkli gıda alışkanlıklarınız bu zamanı kısaltabilir. Dişlerinizi uzun süre beyaz tutabilmek için ağız bakımını temiz ve düzenli yapmanız yeterli olacaktır.
" } ] }