{ "title": "Ön Diş Dolgusu", "image": "https://www.dishastaliklari.gen.tr/images/On-Dis-Dolgusu-75.jpg", "date": "20.01.2024 23:18:15", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Ön diş dolgusu, Tedavi ve estetik görünüşten dolayı yapılmaktadır. Ön dişlerde meydana gelen çürüme ve diş minesinde aşınma gibi durumların iyileştirilmesinde bu dolgular kullanılmaktadır. Bahsettiğimiz bu aşamalar diş hekiminiz aracılığı ile çürük veya mine zedelenmesi neticesinde olmuş ise öncelikli olarak çürüklerde diş yüzeyi temizlenerek işleme başlanmasını sağlar. Diş hekiminizin ön dişlerinizdeki tahribata göre çürük durumu olduğunu kesinleştirmesi ile dişlerinize uygun dolgu malzemelerini temin etmesi ve temizleme işlemini yapması ile daha temiz ve parlak olan dolgular yaparak güzelleştirmesi için gereken frezleri kullanılır.

Ön diş dolgusu nasıl yapılır?

Günümüz teknolojisi kullanılarak dolgu maddelerinin çoğu dişlere yapışmaz dişe tutunur şekilde yapılır. Bu nedenle de diş doktorları dolgu işlemi yapılırken birtakım muhafaza tedbirleri alarak işlemi gerçekleştirir. Bu tedbirler özel muhafaza oyukların hazırlanması ile mümkün olmaktadır. Ön diş dolgusunu yaparken temel olarak en birincil şart güzel bir kavite hazırlanması ile mümkündür. Böylelikle dişe uygulanacak dolgu çürümeden önceki natürel şeklin yeniden verilmeye çalışılması ile olur.

Ön diş dolgusu ve kompozit restorasyonlar sonrasında hastaların uyması gerekenler

Kompozitlerde polisaj işlemi aynı seanslarda yapılabilmektedir. Fakat önemi büyük olan restorasyon işlemlerinde veya çok fazla diş amaçlı hazırlanan seri restorasyonlarda hastayı ikinci kez de kontrole çağırmak varsa düzeltilmesi gereken yerleri düzelterek hem estetik bir görüntü sağlamak hem de işlev bakımından gerekli bir işlemdir. Bu yöntemle ön dişlerde dolgu işlemi gerçekleştirilirken çok fazla önemli kayıplar restore edilebilmekte bu sebeple hasta olanların ısırmada dikkatli olmalarının bu restorasyonların ömrünü uzatacağının da anlatılması gerekmektedir. Bilhassa yüz kısmında hazırlanan uygulamalardan sonra, çok iyi polisaj uygulanmış olsan da boyayabilen yemek ve içeceklerin dolguların renklerini değiştirilebileceği tekrar ve tekrar anlatılmalıdır.

Aşınma sebebi ile restore edilen ön dişlerde fazladan dikkat edilmesi gereken, hasta kişiye çok fazla katı olmayan diş fırçaları kullanması gerektiğinin bilgisinin verilmesi gerekir. Ayrıca fırçalama yöntemleri hakkında da düzenlemeler yapması ve uygulaması gerektiğinin bilgisi de hastaya anlatılmalıdır. Bu tür öneri ve teklifler kapsamlı yüz restorasyonlarında yapılması gereken önerilerdir. Bir kez daha işlemin yapılmasından sonra hasta kontrole çağrılıp gereken düzeltmeler yapılarak hem işlev hem de estetik bakımından iyi görünmesi sağlanmalıdır.

Ön dişlerde dolgu gereksiniminin anlaşılması; dişlerle ilgili oluşabilecek çürük gibi durumlardaön diş dolgusunun gerekli olup olmadığı gözlem röntgen, çürük boyası ile kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Yapılan ön diş dolgularında bakım için gereken ise dolgudan parça düşmesi veya çatlak ya da hassasiyet görülmesi durumlarında tekrar diş hekimine giderek ön iş dolgusunun düzeltilmesi ve dolgulu ön dişe sahip kişilerin mutlaka düzenli olarak beslene şekillerine dikkat ederek diş temizliğine önem vermesi gerekir. Böylelikle yapılan ön diş dolgusu hem daha uzun süre kullanılabilir hem de ağrısız daha uzun bir süre sağlık içerisinde varlığını sürdürülebilir. Sağlıkla kalın.
" } ] }